Vesti

Ko je ovo uradio:u Zemunu pre dve godine

Foto: Nataša Bošković

13. 10. 2022. / 16.34

Strip grupa „Momci“: Tužićemo državu

Ni posle dve godine počinioci upada na retrospektivnu izložbu strip grupe „Momci“ u „Staroj kapetaniji“ u Zemunu nisu procesuirani, a za više od 100 pretnji, Tužilaštvo je formiralo samo devet predmeta. „Momci“ zato najavljuju opomenu pred utuženje protiv države

Članovi strip grupe "Momci" najavljuju da će tužiti državu zato što ni posle tačno dve godinine počinioci upada na njihovu retrospektivnu izložbu nisu procesuirani.

Kažu da će uručiti opomenu pred utuženje i državi i grupi od desetak maskiranih mladića koja je upala u galeriju u "Staroj kapetaniji" na otvaranju njihove retrospektivne izložbe 13. oktobra 2020. godine, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Autorima je pre, a i posle uništavanja izložbe prećeno smrću, pa su oni podneli više krivičnih prijava, između ostalog i protiv tadašnjeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića koji je u sramotnom saopštenju izjednačio autore i nasilnike.

Kao rezultat svih prijava i žalbi, samo je dežurni policajac kažnjen umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto zbog neadekvatnog reagovanja, dok nadležni smatraju da autori pocepanih radova nisu oštećeni.

Posle dve godine, za više od 100 pretnji, tužilaštvo je formiralo samo devet predmeta, dok su neki od oštećenih saslušani u samo pet slučajeva. Većina napadača je ostala van domašaja zakona iako za neke od njih postoji opis, pretnje smrću internetom nisu istražene za neke od njih, nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama, postupka za bacanje suzavca takođe nije bilo.

Strip grupa sada pita zašto nadležni ne smatraju da su autori izložbe oštećeni i zašto se za bilo koju pravnu radnju dve godine mora pisati više urgencija i žaliti se Zaštitniku građana, bez čega ne bi dobili ni izvode iz sudskih spisa niti bi bilo kazne dežurnom policajcu.

Da podsetimo: u  zemunskoj galeriji "Stara kapetanija" 8. oktobra postavljena je izložba Imali su oko sebe taj neki sjaj alternativne umetničke strip-grupe "Momci", koja je delovala tokom devedesetih. Ova postavka, koja je sadržavala ilustracije i strip-table od pre dvadesetak i više godina, trebalo je da potraje desetak dana, ali se za njeno skraćivanje i rebrendiranje pobrinula formacija od petnaestak tipičnih mladih "društveno zabrinutih pojedinaca" u fantomkama – oni su 13. oktobra, u hipu, uništili izložbu, bacivši pritom i suzavac u galeriju.

Prethodno, društvene mreže su bile pune postova po kojima su radovi na ovoj izložbi satanistički, sajentološki, balijski, ustaški, antipravoslavni i, naravno, antisrpski. I da ih – s tim u vezi – valja uništiti i spasiti naciju.

Galeristi i članovi grupe "Momci" prijavili su policiji pretnje koje su danima dobijali, ali je ova to ignorisala. Nije ništa učinila ni da zaštiti izložbu i radove, iako je bilo bezbroj indicija da će se nešto poput nasilnog upada u galeriju – desiti.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu