Politika

Dimitrije Dinić ispred Predsedništva Srbije

Foto: Branislav Grković

2. 9. 2023. / 8.46

Student iz Niša: Naređeno da me privedu čim me vide na ulici

Student Pravnog fakulteta u Nišu Dimitrije Dimić, javnosti poznat zbog štrajka glađu ispred Predsedništva zbog neispunjenih zahteva protesta "Srbija protiv nasilja", uhapšen je bez osnova. U podzemnom prolazu blizu Autokomande prišla su mu dva uniformisana policajca i rekla da im je naređeno da ga privedu čim ga pronađu

Student Pravnog fakulteta u Nišu Dimitrije Dimić, koji je javnosti ostao poznat kao student koji je šest dana štrajkovao glađu ispred Predsedništva kako bi apelovao da se ispune svi zahtevi protesta “Srbija protiv nasilja”, u četvrtak uveče priveden je od strane policije dok se vraćao kući. 

Dimić je za portal “Vremena” objasnio da su ga na uglu Nebojšine i Južnog bulevara naprasno zaustavila dva policajca.

"Išao sam oko 6.30 tu kod Bokeljske petlje jer me je čekao moj ujka da idemo za Niš kući, pošto sam bio u Beogradu nekim drugim poslom. Tu, u podzemnom prolazu, dok sam išao sa slušalicama u ušima, osetio sam kako me je neko uhvatio za ruku. Okrenuo sam se i video da je iza mene policajac. Kako sam skinuo slušalice, on je počeo da viče ‘Evo ga, evo ga, našli smo ga!’” ispričao je Dimić.

Privođenje bez osnova

Kako navodi, njegovu sliku su već nekako posedovali u svojim telefonima, a policajcima je bilo naređeno da ga privedu čim ga vide na ulici.

"Tu je krenula rasprava nakon čega su mi oni pokazali telefon i odgovorili mi ‘Za tebe su nam rekli privodi na licu mesta’. Ja prvo u to nisam verovao ali su mi onda pokazali i Viber grupu gde sam video svoju sliku, nakon čega su me pitali da potvrdim da sam to ja na slici. Rečeno mi je da su oni dobili naređene od kabineta MUP-a da privode na teritoriji Grada Beograda čim me vide, bez osnova” dodao je Dimić.

Oduzeti mu posteri sa karikaturama Vučića, Gašića i Vulina

Tokom privođena, oduzeti su mu plakati sa karikaturama Aleksandra Vučića, Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina, kao i natpis sa imenom ulice policijskog inspektora Slobodana Milenkovića koji je otkrio "slučaj Jovanjica".

"Odveli su me u policijsku stanicu “Vračar” i tamo me držali četiri sata. Većina policajaca, osim tog koji me je priveo koji je bio izuzetno agresivan, su bili okej prema meni. Nakon informativnog razgovora koji sam obavio i predatih svih izjava, ustanovili su da nema ni jedan prekršaj ili krivično delo po kojem mogu da me hapse, pa su tada i shvatili da su me protivzakonito priveli. Posle toga, dobio sam i potvrdu iz stanice o privremeno oduzetim predmetima” naveo je Dimić.

Tokom privođena, Dimić navodi da je zadobio ogrebotinu na ruci, zbog koje je danas tokom dana išao u bolnicu da bi dobio pismeno potvrdu o povredi.

Dimić je prethodno govorio okupljenim građanima tokom dvanaestog protesta “Srbija protiv nasilja” ispred RTS-a gde je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da ispuni zahteve građana.

Ivona Simonović

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu