Studentski protesti

Foto: Marija Janković

24. 12. 2023. / 9.50

Studenti se u ponedeljak okupljaju kod Ministarstva, odatle kreću u blokade?

Grupa studenata koja odranije najavljuje blokade saobraćajnica pozvala je građane da se okupe u ponedeljak prepodne ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Lokacije blokada se još kriju

Grupa studenata okupljena pod nazivom “Borba”, koja šesti dan protestuje ispred ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), zatražila je u subotu uveče, još jednom, da se tokom nedelje ispuni zahtev da se ponište izbori i ispitaju nepravilnosti na njima.

Ukoliko se to ne desi, u ponedeljak (25. decembar) u 11 sati započeće protest ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ako ni tada ne dobiju potvrdan odgovor od Ministarstva, uputiće se na dve lokacije u Beogradu koje će blokirati, a koje za sada ne otkrivaju zbog bezbednosti, najavili su mladi u emisiji "24 minuta sa Zoranom Kesićem".

Njihov predstavnik Dimitrije Dimić iz Niša, koji je javnosti poznat po štrajku glađu prošlog leta ispred zgrade Predsedništva, poručio je Vučiću da studenti ne prihvataju "njegovu tiraniju i fingirane izbore".

RIK traži proveru navoda o “fantomskim glasačima“

Većinom glasova članova Republičke izborne komisije (RIK), u subotu je usvojen predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova, kao državne uprave i lokalne samouprave upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija “Srbija protiv nasilja”, uz tvrdnju da je reč o “fantomskim glasačima”.

Opozcija uz mlade

Opozicioni poslanici Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Jelena Milošević i Danijela Grujić izašli su u subotu uveče među učesnike protesta i razgovarali sa njima.

Ovi poslanici u zgradi Skupštine Srbije, gde je Republička izborna komisija, štrajkuju glađu tražeći poništavanje izbora.

Poslanici su razgovarali i sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom.

Štrajk glađu najpre je započela Marinika Tepić, a onda i Miroslav Aleksić, dve poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, a u subotu su im se pridružili profesor prava Janko Veselinović i predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović.

Takođe, od sinoć štrajkuju glađu i njihove kolege koje nisu bili narodni poslanici Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu