Vesti

Avgust 1995. godine na putu ka Srbiji: Izbeglice iz Knina

22. 8. 2022. / 0.44

Suđenje hrvatskim pilotima: Bez potvrde da je optužnica podignuta

Srpski mediji prenose da će suđenje hrvatskim pilotima za ratne zločine tokom „Oluje“ početi uskoro. Formalno srpske vlasti o tome nisu obavestile ni domaću javnost, ali ni hrvatske pravosudne organe. I kad ih obaveste, Hrvati optužnicu neće prihvatiti i uradiće sve da zaštite svoje građane. Veruju da se Srbija igra Haškog tribunala

S.P
Hrvatsko ministarstvo pravosuđa saopštilo je 20. avgusta da će vlada Republike Hrvatske iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i "dignitet Domovinskog rata“.

To je bila zvanična reakcija hrvatskog Ministarstva pravde na informaciju da je Apelacioni sud u Beogradu  potvrdio i podigao optužnicu protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji se terete da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, te da bi suđenje uskoro trebalo da bude zakazano.

Po optužnici, Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Hrvatsko Ministarstvo pravde tvrdi da je za tu informaciju saznalo posredno, ali ne i formalno od srpskih pravosudnih organa.

Stav hrvatske Vlade je da Srbija "ponovo pokušava preuzeti ulogu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proglašavajući se nadležnom na teritorijama drugih suverenih država“. To je kako kažu u suprotnosti sa principima vladavine prava, međunarodnog prava i međunarodnog krivičnog prava.

Juče, u nedelju,  predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe komentarisao slučaj četvorice pilota. Nakon obraćanja naciji povodom nedavnih pregovora u Briselu, na  novinarsko pitanje o optužnici protiv hrvatskih oficira, rekao je da on nije "tužitelj za ratne zločine“, ali da je "ponosan na činjenicu da je neko imao hrabrosti“ da posle 27 godina traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i starce, koji su stradali na Petrovačkoj cesti. "Nadam se da će zločinci odgovarati, oni koji su stvarno ubijali decu i proglašavani posle za junake“.

Da nema dileme da će Hrvatska zaštiti svoje pilote, predsedniku Srbije u nedelju nekoliko sati kasnije poručio je predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković. Kako kaže optužnica je "pravno neutemeljena“, i Hrvatska će povući sve korake kako bi zaštitila svoje građane. Srpskom rukovodstvu poručio je da razmisli o tome što radi i da se "okrene budućnosti i pogleda se u ogledalo“.

Podsećamo, Odeljenje za ratne zločine Apelacinog suda u Beogradu donelo je 11. avgusta ove godine rešenje kojim je odbilo kao neosnovane sve žalbe branilaca protiv prvostepenog, odnosno rešenja kojim je Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu.

Dakle, Apelacioni sud smatra da je "prvostepeni sud pravilno zaključio da u konkretnom slučaju ima dovoljno dokaza se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, podigne na nivo opravdane sumnje koja je neophodni uslov za podizanje optužnice

Pomenutim oficirima se stavlja na teret da su sproveli odluku i "naredili avionske napade na civilno stanovništvo, što je za posledicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti i panično bežanje civila prema Srbiji, uz učvršćivanje njihove odluke da napuste teritoriju na kojoj su do tada živeli i više se ne vraćaju, što je dovelo i do promene etničkog sastava Hrvatske“.

Penzionisani pilot Danijel Borović poručio je i ranije da odbacuje sve što mu se stavlja na teret a tokom vikenda izjavio je da je za optužnicu saznao iz medija. "Nikakve druge informacije nemam. Vidim da je ministar Malenica objavio da su saznali posredno, niko ih nije službeno kontaktirao“. On, zajedno sa trojicom ostalih penzionisanih pilota, sada čekaju potez hrvatskih vlasti i nada se da će dobiti zaštitu kao što im je to i premijer Andrej Plenković obećao.

Tužilatštvo za ratne zločine predložilo je sudu da proces protiv okrivljenih vodi u njihovom odsustvu. Zvaničnog odgovora u kojoj fazi je proces protiv četiri oficira još uvek nema.

S.P./ N1/Telegram.hr/Al Dzazira 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu