Hronika

Proces dug 24 godine: Slavko Ćuruvija

29. 3. 2023. / 15.26

Suđenje osuđenih za ubistvo Ćuruvije: Predložena kazna 40 godina zatvora

Marković, Radonjić i Romić izjavili su da nisu krivi i da nisu izvedeni dokazi da su učestvovali u ubistvu Ćuruvije, niti ko je i zašto izvršio taj zločin. Tvrde da su u otvaranje sudskog postupka bili uključeni neki mediji i vaninstitucionalni centri finansirani iz inostranstva

Danas je održan drugostepeni postupak protiv četvorice nekadašnjih pripadnika Službe državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

U optužnici je navedeno da je ubistvo počinjeno po nalogu NN osobe "iz najviših struktura vlasti“.

Specijalni sud je prvostepeno osudio Markovića i Radonjića na po 30 godina zatvora, a Romića i Kuraka na po 20 godina. Apelacioni sud nije prihvatio tu presudu, ocenivši da je Specijalni sud "prekoračio optužbu".

Na današnjem drugostepenom postupku, zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić je, izlažući završnu reč, predložio da optuženi Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak budu osuđeni na po 40 godina zatvora.

Marković, Radonjić i Romić danas su izjavili pred sudom da nisu krivi povodom optužnice koja ih tereti za ubistvo Slavka Ćuruvije. Rekli su kako nisu izvedeni dokazi da su učestvovali u ubistvu Ćuruvije, niti ko je i zašto izvršio taj zločin, uz tvrdnju da su u otvaranje sudskog postupka bili uključeni neki mediji i vaninstitucionalni centri finasirani iz inostanstva.

U završnoj reči, zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić je rekao da je Ćuruvija bio dominantan novinar, sa velikom medijskom podrškom. Hrabrost ga je koštala života, pošto je godinama beskompromisno iznosio svoj stav, čime je privukao pažnju RDB, kao državni neprijatelj, izjavio je Mandić.

Prema njegovim rečima, 1999. godine je Ćuruvijina medijska aktivnost bila praktično uništena.

Nije utvrđen bezbednosni razlog za praćenje Ćuruvije. U vreme bombardovanja bio je angažovan najjači centar RDB bio angažovan da prati Ćuruviju, iako on nije imao mogućnost da deluje u javnom prostoru, izjavio je Mandić.

S.Ć.,/FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu