Dijalog između vlasti i opozicije

Izvestilac EP za Srbiju i posrednik u skupštinskom dijalogu: Vladimir Bilčik

Foto: Rade Prelić/Tanjug

27. 1. 2023. / 13.24

Susret uz „tehničke smetnje“: Evroparlamentarci u mirovnoj misiji u srpskom Parlamentu 

Evropski parlament poslao je svoje predstavnike da posreduju u pronalaženju rešenja za normalizaciju odnosa između poslanika vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini. Prethodno je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik svojim nacrtom izveštaja o stanju u zemlji izazvao pravednički bes predsednika države i predsednice Vlade

S.P
Dolaskom poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika i Matjaža Nemeca počinje nova, nešto drugačija runda pregovora vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini. Ona bi trebalo da dovede do normalizacije rada i dijaloga unutar Parlamenta, najbitnje institucije za funkcionalne demokratije u kojoj bi izbrani predstavnici naroda trebalo da razmenjuju mišljenja o temama od javnog i nacionalnog interesa – u teoriji. Srpska parlamentarna praksa je da poslanici glasaju po partjskom zadatku, a ne po sopstvenoj savesti, i da skupštinska većina dokazuje svoju dominciju nad poslaničkom manjinom, a poražavajući rezultat toga se može videti u prenosima uživo na drugom programu RTS-a.

Prema agendi susreta sa evropskim posrednicima u dijalogu između vlasti i opozicje, nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem, Bilčik i Nemec imaće dvosatni sastanak sa šefovima poslaničkih grupa i njihovih zamenika. Nakon toga, njih dvojica bi trebalo da razgovaraju i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Iako susret sa Vučićem do petka nije zvanično potvrđen, onaj sa premijerkom Srbije bio je zvanično u agendi uoči dolaska poslanika EP. Međutim, u četvrtak uveče iz Vlade Srbije saopštili su da se sastanak odlaže "iz tehničkih razloga“. U petak su "tehinčki razlozi“, izgleda, otklonjeni, pa će Brnabić naći vreme za razgovor sa evroparlamentarcima.

"Tehnički razlozi“ prvobitnog otkazivanja sastanka mogli bi da budu nezadovoljstvo državnog vrha Srbije zbog prošlonedeljnog nacrta izveštaja o stanju u zemlji izvestioca EP za Srbiju Bilčika, inače partijskog kolega naprednjka unutar Evropske narodne partije (EPP).

U tekstu, koji će sredinom februara biti izmenjen podnošenjem amandmana ostalih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu, stoji da će napredak u vladavini prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa sankcijama Rusiji dalje odrediti dinamiku pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Tekst podseća da od svih zemalja Zapadnog Balkana Srbija dobija najveću predpristupnu pomoć i naglašava "veliku zabrinutost“ zbog neusklađivanja Beograda sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. "Kao zemlja kandidat za članstvo, Srbija mora da se pridržava principa i politike EU, a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim (ruskim) režimom je neprihvatljivo“, napisao je Bilčik u nacrtu izveštaja o Srbiji.

Iako je poslanik EP koji je učestvovao u svim rundama Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji pozdravio usvajanje mera za poboljšanje uslova izborne utakmice, primetio je "niz nedostataka“ zbog neujednačenih uslova“ koji su rezultirali prednošću za vladajuću, Srpsku naprednu stranku.

Izrazio je Bilčik i žaljenje zbog odlaganja formiranja Vlade nakon parlamentarnih izbora "što je uticalo i na reforme vezane za proces pristupanja EU“.

Kada je reč o ljudskim pravima, u nacrtu izveštaja se izražava zabrinutost zbog pritiska i napada na novinare i žal "zbog stagnacije slobode medija“.

Kao posebno problematičnu Bilčik vidi praksu tzv. SLAPP tužbi –  tužbi čiji cilj nije zadovoljenje pravde već se podnose sa idejom zastrašivanja i vršenja pritiska na tužene, iscrpljivanje i ućutkivanje medija. Bilčik je posebno apelovao na nadležne institucije da istraže ove postupke i sankcionišu sve koji su podnosili SLAPP tužbe – naročito protiv istraživačkog medija KRIK i dnevnog lista Danas.

S.P/EWB

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu