Atina

Foto: Screenshot

21. 8. 2023. / 21.16

Sutra se sastaju Vučić i Zelenski

Prema objavi predsednika Vučića, u Atini će sa predsednikom Ukrajine razgovarati u četiri oka „o Kosovu, o priznavanju, nepriznavanju teritorijalnog integriteta i jednih i drugih“

Susret pred početak razgovara u Atini – napisao je predsednik Vučić na uz ovu fotografiju koju je objavio na Instagramu.

"Želim da obavestim građane da ću sutra ujutru, na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim. Razgovaraćemo u četiri oka i o svemu onome što se u poslednje vreme događalo i oko Kosova, o priznavanju, nepriznavanju teritorijalnog integriteta i jednih i drugih i svih drugih pitanja. Verujem da ćemo imati otvoren i dobar razgovor.“

Ranije je Vučić rekao da će ponoviti stav Srbije, dodaje da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, pa se nada da će i oni poštovati teritorijalni integritet Srbije.

U Atini je danas počeo Samitu EU-Zapadni Balkan. Domaćin je premijer Grčke Kirijos Micotakis.

u toku je neformalna večera, kojoj, pored Vučića, prisustvuju  predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Najavljeno je da će na svečanoj večeri biti predstavljen “Plan rasta za Zapadni Balkan”, koji je promovisala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i da će biti potpisana deklaracija .

Prema rečima Sofije Popović novinarke portala “European Western Balkans”, ne očekuje se da će u deklaraciji biti bilo šta što bi Srbija mogla da odbije da potpiše.

“Radi se o regionalnom sastanku u čijem fokusu je proces proširenja na Zapadni Balkan i nikom nije u interesu da Srbija iza takvog dokumenta ne stoji“, smatra Sofija Popović.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu