Vesti

Stručnjaci tvrde da Erdogan u slučaju poraza neće mirno otići s vlasti

Foto: Tanjug

20. 9. 2022. / 17.24

Tajip Redžep Erdogan: Putin je spreman da okonča rat što pre

Stiče se utisak da Vladimir Putin želi da okonča rat sa Ukrajinom, izjavio je predsednik Turske. On mmatra da Rusija ne treba da zadrži teritorije koje je zauzela od 24. februara, a što se Krima tiče oduvek je mislio da treba da se vrati pravim vlasnicima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u interrvjuu za američku televiziju PBS da veruje da ruski lider Vladimir Putin nastoji da rat rat koji je započeo u Ukrajini "okonča što je pre moguće“, te da će taj "značajan korak“ biti napravljen. Takav utisak je stekao tokom nedavnih razgovora sa Putinom na samitu u Uzbekistanu prošle nedelje.

"Pokazao mi je da je voljan da ovo okonča što je pre moguće.To je bio moj utisak, jer se situacija razvija prilično problematično“, rekao je Erdogan.

Erdogan se i ranije angažovao u posredovanju sa Putinom, Pomogao je Ujedinjenim nacijama (UN) u posredovanju kod obnavljanja izvoza žitarica iz Ukrajine, a prošle nedelje je rekao da pokušava da organizuje direktne pregovore o prekidu vatre.

Na pitanje televizije PBS da li Rusiji treba dozvoliti da zadrži bilo koju teritoriju koju je zauzela od februara i da li bi to trebalo da bude deo mirovnog sporazuma, Erdogan je rekao: "Ne, i nesumnjivo ne“.

On je takođe rekao da će "zemlja koja je bila napadnuta biti vraćena Ukrajini“.

Na pitanje da li Rusiji treba dozvoliti da zadrži Krim – koji je anektirala 2014 – Erdogan je rekao da je Turska još od tada razgovara sa Putinom o vraćanju poluostrva "pravim vlasnicima“, ali da nije postignut nikakav napredak.

Ranije ovog meseca, Erdogan je optužio Zapad da je zauzeo politiku provokacije prema Rusiji i upozorio da je malo verovatno da će se rat završiti "u skorije vreme“.

S.Ć./BBC news na srpskom

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu