Vesti

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

29. 8. 2022. / 15.37

Tajni sastanak o Europrajdu: Pitanje verodostojnosti Srbije

Ana Brabić tajno se sastala sa poslanicama Evropskog parlamenta i organizatorima Europrajda.  Poruka iz Brisela glasi da je održavanje centralne evropske Parade ponosa u Beogradu pitanje verodostojnosti Srbije koja se deklariše kao demokratska zemlja i koja se na to obavezala

S.P
Iako je u subotu najavljeno da će se premijerka sa organizatorima Europrajda sastati "narednih dana“, tajni sastanak bio je održan samo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će Europrajd zakazan za septembar biti "odložen ili otkazan“. U sličnom tonu kao predsednik Srbije, Ana Brnabić je objašnjavala da je situacija sa Kosovom teška, da zemlji sledi period nestabilnosti, pa da nam samo još na sve to i Europrajd treba.

U nedelju se sadašnja i buduća premijerka u zgradi Vlade sastala sa poslanicama Evropskog parlamenta (EP) Violom fon Kramon i Teri Rajnke, a sastanku je prisustvovao i jedan od organizatora beogradskog Europrajda Goran Miletić.

Kako saznaje portal European Western Balkansposlanice EP su srpskoj premijerki prenele poruku da će, kao što je to i planirano ranije, veliki broj članova EP doći u Beograd između 12. i 18. septembra, iako je Vlada najavila da se Europrajd neće održati iz bezbednosnih razloga.

Goran Miletić potvrdio je FoNet-u da se sastanak dogodio i da se razgovaralo o tome šta su dalji koraci i šta dalje treba raditi zbog namere države da se centralna evropska Parada ponosa ne održi. Miletić je rekao da sastanak spada u deo redovnih aktivnosti sa koordinacionim telima i da je "dogovoreno da ostanu u kontaktu“. Kaže i da su premijerki jasno kao organizatori preneli poruku da je "neprihvatljivo da se zabranjuje šetnja“.

Govoreći o prisustvu poslanica Evropskog parlamenta u Vladi, Miletić je rekao da su one to tražile "zbog namere države da zabrani paradu i da su došle da razgovaraju o tome“. Viola fon Kramon i Teri Rajnke oštro su u subotu reagovale na najave o zabrani Parade ponosa. Teri Rajnke, inače borkinja za prava LGBTQ+ zajednice u Evropskom parlamentu, u subotu je prenela poruku da će oni u Beograd sredinom septembra doći i pružila podršku organizatorima Prajda.

Da se nada da će vlasti u Srbiji ipak organizovati Europrajd poručio je danas i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. On je podsetio da se premijerka Ana Brnabić na to obavezala, dodajući da se nada da će u narednim danima i nedeljama biti "mnogo jasnija slika i da će Europrajd u Beogradu ipak moći da se organizuje“.

Ako se Europrajd dovodi u pitanje, rekao je Bilčkik, onda je legitimno da se pitanje koliko međunarodni partneri mogu da računaju da će Srbija ispuniti druge stvari na koje se obavezala.

Bilčiku nije promaklo da se veliki broj ljudi koji se protivi paradi ili podržava Putina i Rusiji okuplja na ulicama Beograda i slobodno uživa u pravu na okupljanje i zaključuje da "ako država može da garantuje bezbednost učesnika bilo kog skupa“, onda se nada da je to slučaj i sa Europrajdom.

Nikakva olakšavajuća okolnost u čitavom ovom cirkusu za Srbiju nije što je predsednica srpske Vlade deklarisana lezbejka.

S.P./European Western Balkans/FoNet/N1 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu