Studenti i protesti

Foto: Tanjug

5. 7. 2023. / 8.15

Targetiranje studenata: Ponovo izostala podrška profesora 

Samo su pojedini univerzitetski profesori stali u odbranu studenata izloženih napadima zbog učešća u protestima “Srbija protiv nasilja”. “Niko ne traži da izađeš kao profesor i podržiš nečije političke stavove”, kaže student FPN-a i novinar dnevnog lista “Danas” Vojin Radovanović. Ali bi profesori trebalo da iskorače i kažu da u demokratskom društvu nije normalno da bilo ko trpi hajku zbog javno izgovorene reči

Ove nedelje održaće se deseti po redu protest “Srbija protiv nasilja” na kome se studenti u prvim redovima bore za ispunjenje zahteva. Na govornici su se do sada obratili studenti Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić i Emilija Milenković.

Student Pavle Cicvarić bio je više puta targetiran u javnosti. Među prvima koji je to učinio bio je sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i član Glavnog odbora SNS Đorđe Dabić. Nakon njega, prethodne nedelje to je učinio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović iznoseći lične podatke o porodici studenta Pavla Cicvarića.

Pročitajte još Dva sina i dva oca: Kako su Martinović i naprednjaci ponizili Vučiće

Studenti su jasno pokazali solidarnost sa svojim kolegama i bez straha se izašli i javno govorili o tome.

Žele da se ne osećamo bezbedno

Pored Cicvarića, nedavno je i Vojin Radovanović, takođe student Fakuleta političkih nauka i novinar političke rubrike dnevnog lista “Danas”, doživeo pretnje u jednom lokalu u Beogradu.

“Ovo što se desilo Pavlu i ovo što se desilo meni su posledice jednog te istog društvenog konteksta. Njega je napao ministar i državni sekretar. Meni je neko prišao u noćnom izlasku želeći da se fizički obračuna sa nekim ko je novinar. Da krene da ga napada sa narativom da je plaćenik i da radi u plaćeničkom mediju, sa namerom da se taj neko ne oseća bezbedno u ovoj državi”, rekao je za portal “Vremena” Vojin Radovanović.

Pročitajte još Studenti na protestima: Stali smo u prve redove jer i mi se pitamo

Više od 1000 članova akademske zajednice je potpisalo proglas kojim se pruža podrška protestima "Srbija protiv nasilja“, međutim samo nekolicina njih je javno pružila podršku targetiranim studentima.

Vojin Radovanović je dodao da kada je bilo targetiranje profesora Fakulteta političkih nauka, podrška se nije davala samo napadnutim profesorima već svim profesorima jer “nije normalno da neko dođe i zbog akademskog rada napada profesore, nazivajući iz izdajnicima.”

Podrška profesor je važna

Jedna od retkih koja je pružila podršku studentima jeste profesorka FPN-a Aleksandra Krstić koja je za portal “Vremena” rekla da je zaista važno podržati studente koji na protestima javno govore o stanju demokratije i medija u Srbiji, naročito u kontekstu sve češćih verbalnih napada.

Pročitajte još Studenti: Na ulici smo jer je zlo postalo nepodnošljivo

“Time vlast pokušava da se obračuna sa njima, da diskredituje i njih i njihove roditelje,” kaže Krstić i dodaje da studenti FPN-a veoma dobro razumeju društvo u kom žive i da je ova generacija koja sada istupa u javnosti i koja sada ulazi u novinarstvo rođena nakon demokratskih promena, ali i da im je jasno da nisu dobili priliku da žive u demokratiji i “sada s pravom traže da se njihov glas čuje jer imaju ideju kako stvari mogu da se menjaju.”

Svako ima pravo da govori šta misli

Vojin Radovanović kaže da nije prvi put da su u ovoj zemlji studenti napadani i da je svaki put zostajala veća podrška univerziteta, akademske zajednice.

“Niko ne traži da izađeš kao profesor i podržiš nečije političke stavove, ali tražimo da izađu i da kažu da u demokratskom društvu nije normalno da neko trpi hajku zbog javno izgovorene reči.”

Dodaje da svakako imamo svetle primere profesora koji javno pružaju podršku, ali da je odlučniji odgovor studentskih organizacija, SKONUS-a, Univerziteta i Rektorata izostao.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu