Kultura

Susret sa Mucijem Draškićem

Foto: Marija Janković

21. 6. 2023. / 17.52

Tatjana Mandić Rigonat: Otkrivanje Adrijana Mola

Neposredno pred sutrašnju premijeru predstave „Tajni dnevnik Adrijana Mola“ po klasičnom književnom delu koje u Srbiji nije dobio pažnju koliku u svetu, Tatjana Mandić Rigonat dobila je prestižnu nagradu „Ljubomir Muci Draškić“

Sutra će u pozorištu za decu “Boško Buha“  biti odigrana premijera predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola“ prema romanu Sju Taunzend, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.  "Buha“ poziva publiku na scenu UK "Vuk“, na kojoj godinama gostuje zato što je iseljeno iz svog prostora kako bi se rekonstruisalo, ali nećemo sad o tome.

Roman "Tajni dnevnik Adrijana Mola (13 3/4 god)“ je književni klasik koji je u nekim zemljama uveliko školska lektira, čak i u Hrvatskoj od skoro, pa nije isključeno da će ga Srbija, iako je odavno objavljen na srpskom jeziku, tek sad, zahvaljujući predstavi, otkriti.

To je iskren, hrabar i urnebesno duhovit pogled na životne poteškoće jednog pubertetlije koji u dnevniku otvoreno piše o razvodu svojih roditelja, svom psu, prvom zaljubljivanju, odnosima sa vršnjacima, o položaju i životu neshvaćenog pesnika i intelektualca, u kom smatra da se nalazi. Roman su dramatizovale Tatjana Mandić Rigonat i Milena Depolo.

Na repertoaru "Boška Buhe“ je već deset godina "Gospođa ministarka“ u režiji Tatjane Rigonat, pa se osnovano očekuje da će i "Adrijan Mol“ naslediti taj uspeh.

U utorak, neposredno pre sutrašnje premijere, Tatjana Mandić Rigonat je dobila nagradu "Ljubomir Muci Draškić“.

Nagrada se dodeljuje bijenalno za najbolju režiju, a zbog ugleda reditelja čije ime nosi i zbog dosadašnjih dobitnika, prestižna je u toj branši. Tatjana Mandić Rigonat je nagrađena za režiju predstave "Naš razred“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pre više od trideset godina, Tatjana Mandić Rigonat je diplomirala u "Ateljeu 212“ u vreme kad je reditelj Muci Draškić bio upravnik tog pozorišta. Primajući nagradu, ispričala je susret sa njim.

"Predala sam eksplikaciju i kroz dve nedelje me je pozvao i rekao: Dete, radiš, traži ekipu i pravi podelu. Mislila sam da je to neko zezanje, s obzirom na Atelje 212 i duhovitost koju je uvek imao. Znamo da je Muci veliki čovek pozorišta, veliki reditelj, umetnik i graditelj. Ono što je uradio nije samo ova zgrada koja je obnovljena kada sam diplomirala, već je gradio međuljudske odnose bez kojih nema dobrog pozorišta.“

S.Ć./Nova.rs/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu