Izbori 2023

Nemanja Nenadić

Foto: MC

4. 12. 2023. / 18.53

Transparentnost Srbije: Na Vučićevim skupovima dnevnice isplaćivane na ruke

Potrebno je da Vrhovno javno tužilaštvo ispita navode o davanju dnevnica na skupovima SNS-a, o pojavi da zaposleni u javnim preduzećima u Srbiji šalju objave za vladajuću stranku, smatra nevladina organizacija Transparentnost Srbija

Oko 3,9 miliona evra dodeljeno je listama pre izbora, a posle izbora liste će dobiti naknadno novac na osnovu broja mandata koje budu osvojili, rečeno je danas na predstavljanju prvih nalaza o finansiranju aktuelne izborne kampanje nevladine organizacije Transparentnost Srbije (TS).

Lista "Aleksandar Vučić –Srbija ne sme da stane“ je do sad potrošila 1,95 miliona evra za televizijsko oglašavanje svoje kampanje.

Televizije su u obavezi da objave tarife za izborni program. Miša Bojović, istraživačica TS navela je da su "prošle godine skoro svi su objavili te tarife, dok ove godine Superstar, Kurir i Klasik nisu“. Dodala je da su televizije ove godine ponudile znatne popuste za one koji se više oglašavaju, naročito Pink i Hepi.

Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnosti, upozorio je da je Srbija ušla u novu izbornu kampanju a da nije izmenjen niti jedan ključni zakon, niti su ispunjene preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava o tome kako da se spreče zloupotrebe javnih resursa.

"Neki državni organi su ponovo bili neaktivni, pre svega vrhovno javno tužilaštvo. Izostala je proaktivnost da objasne šta je zabranjeno, šta je davanje i primanje mita“, rekao je Nenadić.

Pre izbora , ukazao je Nenadić, predsednik države Aleksandar Vučić imao je nekoliko skupova koji zvanično nisu bili predizborni, ali su bili sporni jer se čulo da su dnevnice isplaćivane na ruke ili su javne ustanove ustupale vozila stranci.

Naveo je i nekoliko problema u kojima treba utvrditi da li je bilo kršenja zakona, na primer, povodom navoda da se zaposleni u javnim preduzećima u Srbiji na društvenim mrežama bave objavama za vladajuću stranku.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu