Beograd

Ne zna se kada će biti zamenjeni: autobusko stajalište u Beogradu

Foto: FoNet

21. 11. 2022. / 17.36

Turski autobusi: Stižu ove nedelje ali u garažu

Gasna stanica na Karaburmi još nije završena, tako da će turski autobusi na gas biti do daljnjeg van pogona. Prema prvobitnom dogovoru, Beograđanima je obećano da će se voziti u njima već ovog februara

Ove nedelje u Beograd iz Turske stiže sto gasnih autobusa, ali pitanje je da li će se pojaviti na ulicama,  s obzirom da gasna stanica u okviru pogona Karaburma još nije završena.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu ocenio je da će "novi autobusi morati da se pune u dve privatne gasne stanice manjeg kapaciteta, što će otežati njihovo stavljanje u funkciju i stvoriti dodatne obaveze i posao za vozače GSP".

Za izgradnju gasne stanice u pogonu GSP na Karaburmi zadužena je firma Bedem Energy Solution d.o.o iz Pančeva.

Kada je u oktobru prošle godine potpisan ugovor za kupovinu ovih  autobusa, najavljeno je da će prvih 50 vozila izaći na ulice već ovog februara.

Odbornici Skupštine grada su tek u avgustu dali saglasnost na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu,  koji je između GSP i pančevačkog preduzeća sklopljen na 15 godina, a početno ulaganje biće 3,5 miliona evra. Tada je najavljeno da radovi počinju uskoro, kako bi vozila što pre mogla da koriste ovo gorivo, koje ima manje štetnih emisija od naftnih derivata.

Kupovina autobusa na gas je deo obećanja gradskih vlasti da do 2030. godine u gradskom prevozu ne bude nijedno vozilo koje koristi dizel.

S.Ć. / FoNet / Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu