Region

Foto: Tanjug/HINA

2. 7. 2023. / 17.24

U Hrvatskoj ne rade nedeljom

Od danas, u sred turističke sezone, stupio je na snagu zakon po kome je nedelja neradni dan. Inače, u junu je bilo šest posto manje i turista i noćenja u odnosu na prošlu godinu zbog - rasta cena. Istine radi, nisu više od beogradskih

Danas je u Hrvatskoj stupio na snagu Zakon o trgovini po kome prodajni objekti ne rade nedeljom. Dozvoljeno je da nedelja bude radni dan samo 16 puta godišnje.

Prema tom Zakonu, nedeljom mogu da rade prodajni objekti na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima, u lukama, na trajektima i benzinskim stanicama, kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama.

Kiosci će moći da rade svake nedelje, ali samo od 7 do 13 sati.

Ovih dana mediji javljaju da u Hrvatskoj ima manje turista nego što se očekivalo  na osnovu prošlogodišnjeg uspeha, pa se pomenuta odluka o uvođenju nedelje kao neradnog dana u sred turističke sezone, povezuje sa tim rezultatom.

U Makarskoj na primer, ovog juna je bilo šest posto manje i turista i noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Smatra se da su visoke cene uzrok manjeg broja turista.

"Cene ove godine porasle su u svim segmentima i bojimo se da će to ostaviti loš utisak na goste, prvenstveno jer usluga treba da prati cenu, a bojimo se da bismo tu mogli razočarati goste. Zaboravljamo da su ove godine sva tržišta otvorena, u Grčkoj, Turskoj, Španiji puno jeftinije možete proći nego kod nas“, rekla je  Ljiljana Đirlić predsednica strukovne grupe hotelijera HGK Split za N1 Zagreb.

U Splitu komad pice, a najjeftinija je margarita, košta 2,4 evra, riblji plat u konobama je 50 evra dok su ostala riblja jela od 20 evra pa na više.

Mediji tvrde da je, na primer, poskupeo i sladoled, pa najjeftinija kugla košta evro i 70, a najskuplja tri i po evra. Espreso u kafiću na Rivi je dva evra, a s mlekom košta 2,30 evra.

Mora se reći – isto su kao u Beogradu.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu