Kultura

Otvaranje u Jagodini: Muzej naivne i margiinalne umetnosti

Foto:; Promo

22. 5. 2023. / 20.08

U Jagodini o Jovanki Broz: Izložbe kolekcije slika i haljina prve dame Jugoslavije

Koje slike je čuvala na zidovima i u kojim haljinama je predstavljala svoju zemlju i bila uzor Jugoslovenkama, pokazano je izložbama u Muzeju naivne i marginalne umetnosti

U Jagodini, u Muzeju naivne i marginalne umetnosti, otvorene su dve izložbe o životu Jovanke Broz: "Partizanka i Fragonar – kolekcija slika Jovanke Broz“, koju čini 36 umetničkih slika i krevet iz njene spavaće sobe, i izložba "Jovanka Broz u boji“, koju čini kolekcija 18 njenih haljina. Izložba slika iz njene kolekcije je realizovana u Galeriji Matice srepske u Novom Sadu, a izložba njenih haljina u Galeriji RTS u Beogradu.

Osim da prikaže nepoznato o Jovanki Broz, prvoj dami Jugoslavije, Muzej naivne i marginalne umetnosti želeo je da istakne potrebu ustanova kulture da sarađuju, kako bi publika videla i sadržaje iz drugih gradova.

Kad joj je umro suprug Josip Broz Tito, Jovanka Broz se preselila iz predsedničke rezidencije u Užičkoj 15 u vilu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, i iz starog prostora u novi prenela drage stvari.

Deo tog ambijenta u kome je živela svoje poslednje 33 godine, pokazan je na izložbi "Partizanka i Fragonar“.

Svaki eksponat na izložbi je postavljen onako kako se nalazio u Jovankinoj vili. U spavaćoj sobi je slika "Dječje igre“ Miljenka Stančića iznad kreveta, a pored kreveta su dve gravire rađene po slikama francuskog rokoko umetnika Žana Onora Fragonara "Dobra majka“ i "Ljubavni zavet“, a na stočiću je držala  njegov portret "Madam Rekamije“.

U kolekciji Jovanke Broz, pa samim tim i na ovoj izložbi,  je i delo Vlaha Bukovca "Žene u razgovoru“ iz 1898. i monumentalno platno Mladena Josića "Priprema toalete“.

Prema rečima modnog dizajnera Igora Todorovića, koautora izložbe "Jovanka Broz u boji" i direktor projekta, nakon smrti Jovanke Broz, njen garderober pripao je njenim naslednicima, a oni su ga predali na čuvanje Etnografskom muzeju. U kolekciji se čuva preko 600 odevnih predmeta i brojni komadi obuće i galanterije, kao i prepiska i lični predmeti. Otvaranje tog garderobera je svakako impresivno svedočenje koloritom, krojevima, tkaninama, dokumentima, skicama i prepiskom o jednom vremenu koje u budućnosti može da bude predmet daljih istraživanja i analiza.

Odeća Jovanke Broz imala je dvostruki karakter: kao diplomatsko sredstvo za unapređenje međunarodnih odnosa države i brendiranje Jugoslavije u svetu, dok je za domaću javnost, birajući nešto skromnije modele, bila element povezivanja sa širim društvenim slojevima i sredstvo nove vlasti da se u državi, federaciji naroda, stvori jedinstven jugoslovenski nadnacionalni identitet. Uz to, bila je pokrovitelj i reprezent domaće modne industrije.

Partizanka, borac, komunista i prva dama SFRJ, Jovanka Broz, otmena i elegantna, bila je pandan evropskoj aristokratiji.

Igor Todorović je prilikom otvaranja u Beogradu rekao da je "kao Titova supruga, Jovanka Broz svakako bila vidljivija od žena drugih državnika iza gvozdene zavese, ali svakako i zato što je njena pojavnost bila važna i njenom suprugu i državi. Jovanka Broz je bila uključena u modu kroz različite aktivnosti tadašnje tekstilne industrije, bila je čest posetilac revija, a i sama je priređivala modne događaje za supruge visokih stranih državnika i diplomatskih predstavnika u zemlji. Ipak, pre svega, modom se bavila zbog lične zainteresovanosti i potrebe da učestvuje u kreiranju svoje odeće."

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu