Istraživanje nedeljnika "Vreme"

Foto: MUP

19. 5. 2023. / 7.07

U novom broju: Balkanski kartel u službi Ndrangete

Vešti razbojnici i pljačkaši, plaćene ubice, narko-dileri, mornari i šverceri droge deo su Balkanskog kartela koji već decenijama rukovodi transportom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali i daljom distribucijom droge. Iznad njih je samo najveća mafija na svetu – italijanska Ndrangeta, koja je zapravo i stvarni vlasnik više od 60 odsto kokaina koji se iz džungli Kolumbije, Perua, Ekvadora, Bolivije distribuira ka svim kontinentima. Ko je ko u Balkanskom kartelu i kako su povezani sa Ndrangetom, ali i moto-bandom “Anđeli pakla”

U Balkanski kartel ulaze najbolji u najlošijem poslu – kriminalu. Sastavljen je od bivših kradljivaca zlata i dragulja grupe Pink Panter i iskusnih u narko-biznisu koje jure sve službe za borbu protiv droga na svetu. Veruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Balkanski kartel važi za elitu podzemlja, a u njihovim telefonskim imenicima nalaze se brojevi proizvođača kokaina iz džungla Latinske Amerike, brojevi mornara i carinika u svim lukama sveta, policijskih načelnika i ministara širom Balkana, te najvažniji brojevi – mafijaških šefova iz Kalabrije. Zlikovci koji su, zbog droge i novca spremni da, kako i sami navode u nekim porukama, “idu i na žene i na decu”, u javnosti žive otmeno, redovni su gosti najskupljih restorana beogradskog Dedinja i niko ih ništa ne pita sve dok Europol ne otvori prepiske za tajnu komunikaciju za mobilne telefone – Sky ECC-a.

Kada su, pre dve godine, istražitelji Europola videli da poruke sa Skaja otkrivaju čitavu mrežu i rute krijumčara kokaina, stvorili su Operativnu radnu grupu “Balkanski kartel” i okupili zemlje širom Evrope i sveta kako bi efikasno ciljali pretnju koja dolazi iz Srbije. Akcija “Izi” sprovedena je 11. maja i pripadnici MUP-a Srbije su sa kolegama iz Europola za samo nekoliko sati upali u trideset pet kuća i stanova u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Zrenjaninu i Subotici…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (18. maj)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu