Intervju: Vida Petrović Škero

Foto: Marija Janković

1. 9. 2023. / 7.26

U novom broju: Država je postala “strani plaćenik”

“Školska godina počinje, a ja kao građanka nemam pravu sliku ni šta se uradilo, ni kako će ona uopšte početi? Ili, kako to da je odjednom prekinuta, tj. dve nedelje skraćena? I zašto je tu vest objavio onaj koji je objavio, rekavši samo ‘to je tako’? Mi ne znamo ni šta će biti sa zgradom OŠ ‘Vladislav Ribnikar’. Neki medij je javio da deci koja su tražila da se prebace u drugu školu to nije bilo dozvoljeno. Da li je to lažna vest? Ako jeste, ko će da snosi odgovornost za to? Gde su demantiji? Sva pisma koja su slali oštećeni, a bilo ih je dosta prethodnih meseci, dokaz su da sistem ne funkcioniše”

Sumrak ljudskosti, možda bi se tim rečima dala opisati situacija u kojoj su roditelji dece ubijene pre nepuna četiri meseca bili prinuđeni da napišu pismo glavnim urednicima medija moleći ih da prestanu da ih dodatno razaraju svojim izveštavanjem.

Sva ona pitanja koja inače postoje u Srbiji, odnosno problemi koji čine da se društvo urušava – poput medija koji svakodnevno krše Kodeks, dok ih predsednik lično brani, curenja informacija iz bolnica i policije, kršenja zakona bez posledica, odsustva odgovornosti, sveprisutnog nasilja – samo su poslednjih meseci, nakon ubistava u "Ribnikaru“ i okolini Mdenovca, postali još vidljiviji.

VREME: Kako u tu sliku uklopiti pitanje javnog interesa, odnosno (ne)svesnosti o postojanju istog?

VIDA PETROVIĆ ŠKERO: Počnimo od ovoga – šta kaže naš Ustav? Građani imaju prava da znaju. Ko im obezbeđuje to pravo? Mediji. Ali o čemu mediji treba da obaveštavaju građane, šta im nalažu Ustav i zakoni? O onome što je od interesa za opštu javnost. Ako obaveštavate o nečemu što nije od interesa za opštu javnost, vi kršite nečije pravo, pravo na privatnost, na prezumpciju nevinosti…

Ne postoji opravdanje medija, urednika, novinara i drugih koji se profesionalno bave nekim poslom da ne znaju šta smeju da objave. Jer ne smeš da kršiš tuđa prava, prava dece, porodice, pa i građana koji su dobijali informacije koje su ih uznemiravale i koje ne treba da znaju.

Ono što je počelo kao besomučna jurnjava za senzacionalističkom vešću, nastavilo se, kada je reč o kršenju prava, na konferenciji za štampu i zvaničnim saopštenjem gde je nadležno lice iz policije objavilo imena dece sa spiska koji je nađen tokom pretresa. To je nedopustivo sa aspekta budućeg krivičnog postupka, iz bezbednosnih razloga…

A vrhunac onoga što se ne sme uraditi bila je konferencija za medije na kojoj predsednik države Aleksandar Vučić, između ostalog, daje podatke iz zdravstvenog kartona deteta, što je apsolutno protiv zakona. Prvo, odakle mu takav podatak? On nije ovlašćen ni da taj podatak pribavi – to mogu samo policija i tužilac – a svakako ne da ga koristi za javnost.

Kako bi se osećali svi ti ljudi koji krše zakon da se radi o njihovim porodicama? Čak i ako nisi pravnik, moraš da znaš da je to nedopustivo i neopravdivo…

 

Pročitajte ceo intervju sa Vidom Petrović Škero u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (31. avgusta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu