Jovanjica: Najveći pravosudno-korupcionaški skandal u istoriji Srbije

Bivši direktor BIA i sadašnji ministar unutrašnjih poslova: Bratislav Gašić

Foto: Vladimir Sporčić/Tanjug

22. 6. 2023. / 6.45

U novom broju: Državni čuvari narko plantaže

Da su se sa Predragom Koluvijom, prvooptuženom u slučaju Jovanjica, dopisivali bivši direktor BIA i ministar policije Bratislav Gašić i direktor Vojnoobaveštajne agencije general Zoran Stoiljković, otkrio je tokom svedočenja Dušan Mitić, šef operative Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije. Dodaje i da tužilac Saša Drecun od početka radi protiv predmeta Jovanjica koji vodi

Pre nego što je inspektor Dušan Mitić počeo da svedoči devetorica okrivljenih sedeli su zajedno na klupama za optuženike u staklenom boksu. Delovali su dobro raspoloženi, kikotali se, vrpoljili i dobacivali jedni drugima. Kao da ih ni najmanje ne brine to što ih država goni za organizovani kriminal.

Raspored sedenja okrivljenih bio je sličan rasporedu u optužnici. Najbliži vratima, na prvoj klupi bio je prvookrivljeni Predrag Koluvija, vlasnik imanja Jovanjica. Odmah iza njega bila je njegova verna senka i kum Sergej Mrđa, drugookrivljeni koji je bio i upravnik Jovanjice, a oko dve godine proveo je u bekstvu; završio je u pritvoru tek početkom februara 2022. kada ga je posle pritiska javnosti Bosna i Hercegovina – gde se krio – izručila Srbiji. Tužilac je ranije u sudnici rekao da je Mrđu zbog sumnje da švercuje skank 2011. godine uhapsila i mađarska policija na graničnom prelazu Roske. Postupak je pokrenut pred Sudom u Segedinu, a tužilac Drecun je prećutao da je Mrđa zbog tih optužbi bio pravosnažno oslobođen.

Pročitajte još Policajac na nišanu države

Tokom ročišta na kom je inspektor Mitić svedočio, tik do Koluvije bio je optuženi Vule Bojović. Podsetimo, rođeni Vuletov brat je Radovan Bojović, pripadnik MUP-a koji je obuhvaćen drugom optužnicom, poznatom kao Jovanjica II. Prema podacima iz istrage Koluviji je falsifikovanu policijsku legitimaciju obezbedio upravo policajac Radovan Bojović. U optužnici se navodi da je jula 2016. Vule Bojović uhapšen na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci prilikom ulaska u Hrvatsku, prilikom čega je kod njega pronađeno više od 33 kilograma droge. Do 2016. Vule Bojović bio je profesionalni vojnik u Vojsci Srbije.

Okrivljeni su gledali u Koluviju s osmehom i gotovo nadom, klimajući glavom na svaku njegovu dosetku…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (15. jun)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu