Oružana pobuna u Rusiji

Foto: AP

29. 6. 2023. / 6.30

U novom broju: Igra prestola na paravojni način

Izvesno je da je Putinov autoritet pretrpeo ogromnu štetu. Kada mu je opskurni tajkun i paravojni komandant postao najveći izazov za više od dve decenije neograničene vlasti, to jasno govori o njenoj strukturnoj slabosti. Putinovo zahvaljivanje pripadnicima snaga bezbednosti na “sprečavanju građanskog rata” nikog ne može zavarati. Eventualno krvoproliće izbegnuto je time što su, uplašeni od nesagledivih posledica, i predsednik Rusije i Prigožin trepnuli u poslednjem trenutku

Istorija se ne ponavlja, ali su analogije uvijek popularne. Da li je pohod na Moskvu paravojne formacije “Vagner” pod komandom Jevgenija Prigožina farsa nalik na Februarsku revoluciju 1917? Ili je, možda, pokušaj reprize neuspjelog i krvavog puča protiv bivšeg predsjednika Rusije Borisa Jeljcina?

“Ništa od toga”, kaže kolega sa bar pet decenija iskustva. “Najviše liči na oružanu pobunu Crvenih beretki 2001. u Beogradu.”

Pročitajte još Kriza u Rusiji: Paravojni državni udar

 

Zaista, Prigožin djeluje kao Arkan 2.0 na steroidima. Mnogo toga ih spaja: kriminalna prošlost, robijaško iskustvo, bliskost sa vlastima, tajnim službama i podzemljem, velika vještina u odnosima sa medijima, zagranične “misije”, naprasno bogaćenje u smutnim vremenima… Obojica su – dalje – stekla globalnu slavu u ratovima koji nisu smjeli biti vođeni i, od samog početka, naopako su tekli.

“Sećam se kada me je Arkan proveo kroz spavaonice i u jednoj od njih rekao: ‘U ovoj sobi ima 250 godina zatvora’”, ispričao je svojevremeno Kapetan Dragan Vasiljković.

Prigožin im se može nasmijati obojici. U bazama njegovog “Vagnera” robija se računa u hiljadama godina.

Postoje i razlike između dvojice paravojnih komandanata.

 

Pročitajte ceo tekst Filipa Švarma u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (29. jun)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu