Željko Mitrović protiv Dragana Đilasa

fotografije: printscreen

26. 8. 2023. / 8.58

U novom broju: Inteligencija veštačka, mržnja prirodna

Koliko god se trudio da se predstavi kao veliki inovator i izumitelj, Željko Mitrović u upotrebi novih tehnologija primenjuje isti princip kao u kreiranju sadržaja za TV Pink: on je samo opsenar neobaveštenih, medijski i digitalno nepismenih, čije neznanje zloupotrebljava zarad lične koristi

Željko Mitrović je otkrio veštačku inteligenciju, što ne zvuči loše jer, pomislio bi neko: i veštačka je bolja od nikakve. Međutim, prevario bi se – veoma je loše. Mitrović je, naime, jednu alatku napravljenu sa namerom da nam olakša život, zloupotrebio za obračun sa opozicionim političarima. Marinika Tepić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boris Tadić za sada su ljudi čiji je lik i glas zloupotrebio i na svoj Instagram postavio klipove u kojima oni vređaju svoje opozicione kolege.

Upotreba veštačke inteligencije za stvaranje virtuelne realnosti nije ništa novo, kao što nije nova ni zloupotreba ove veštine. Video-snimci nastali zloupotrebom nečijeg lika i glasa kolaju internetom poslednjih pet-šest godina. Žrtve ovakvih klipova bili su i Donald Tramp i Vladimir Putin. Danas se lažni snimci njih dvojice koriste u proučavanju dezinformacija i poznati su pod imenom deep fake, odnosno “duboko lažne” vesti.

OSOBA A: “JA SAM DRAGAN ĐILAS”

NOVI NIVO MITROVIĆEVOG ZAGAĐIVANJA JAVNOG PROSTORA: AI na TV Pink – lažiranje izjava D. Đilasa

“Aj’ dok ne prođu reklame da vam kažem kako stoje stvari. Ludi Žeks se opasno navrzo na nas. A ja sam lepo govorio ovim mojim pijanim ludacima da ne pominjemo Žeksa na protestima, ali ne vredi”, govori na snimku lažni Dragan Đilas. Pravi Đilas najavio je tužbu, kao i da će uputiti zahtev Jutjubu da ukloni sporni snimak sa kanala Željka Mitrovića, s obzirom na uspostavljene principe te platforme u pogledu zaštite, identiteta i podataka o ličnosti.

 

Pročitajte ceo tekst Jovane Gligorijević u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (24. avgusta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu