Intervju: Miroslav Aleksić

Foto: Marija Janković

8. 6. 2023. / 7.43

U novom broju: Kasno je za dijalog

“U ovom trenutku jedina stvar koja se očekuje i koju može Vlada da uradi jeste ispunjenje zahteva protesta. Na taj način bi pokazali da poštuju građane Srbije, da ih ne omalovažavaju, ne ponižavaju i da znaju šta znači odgovornost koju nosi vlast. Posle ispunjenih zahteva može da se razgovara s njima o izbornim uslovima i načinima na koje će se organizovati sledeći izbori”

Intervju sa Miroslavom Aleksićem, narodnim poslanikom iz redova Narodne stranke, radili smo u ponedeljak uveče, nakon što je bio završen sastanak parlamentarne opozicije o daljim koracima u vezi sa protestima.

“Mi apsolutno ne odustajemo od zahteva iza kojih su stali građani Srbije. Ti zahtevi su jedina stvar koja je sada u fokusu protesta, i ove nedelje ćemo na protestu insistirati na njihovom ispunjenju”, kaže Aleksić u razgovoru za “Vreme”. “Sve ovo o čemu govori predsednik države je bežanje od teme – bilo da su to priče o izborima, o prelaznim vladama, o njegovoj ostavci, o tome da će se oni mrtvi boriti protiv nekih nevidljivih neprijatelja – to je sve skretanje teme sa suštine, a suština su zahtevi i mi ne odustajemo od zahteva. Na protestu će ponovo govoriti žrtve režima – kojih imamo u velikom broju širom Srbije – kao i sve veći broj javnih i uglednih ličnosti iz svih sfera, koji podržavaju proteste i iznete zahteve protesta. Vlast mora da preduzme korake i da ih realizuje. Oni su mnogo više pitanje stanja u društvu nego što su politički zahtevi.”

"VREME“: Tačno je da je veliki broj ljudi na ulicama, ali šta dalje? Kako tu energiju kanalisati u promenu u političkoj sferi i u društvu?

MIROLAV ALEKSIĆ: U ovom trenutku ta energija treba da dovede do ispunjenja zahteva protesta, to je najvažnija stvar. Verujem da u građanima Srbije postoji velika odlučnost da istrajemo do kraja i da ovaj tihi pritisak i tišinu koja je glasnija od svake priče iskoristimo tako da vlast uradi nešto u interesu građana, a protiv njihovog partijskog i političkog interesa. Ovde se radi o tome da se građani bore za opštu stvar, a vlast se brani, zato što će ta opšta stvar direktno uticati na njihov rejting…

 

Pročitajte ceo intervju sa Miroslavom Aleksićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (8. jun)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu