Intervju: Predrag Simonović, policajac u penziji

Foto: Marija Janković

21. 9. 2023. / 6.56

U novom broju: MUP nikad nije bio ovoliko kriminalizovan

“Čovek možda ne mora da zna šta tačno hoće, ali mora da zna šta neće. Ja nisam hteo da budem kriminalac i da postupam po nezakonitim naređenjima. Većinu pripadnika MUP-a koji su uhapšeni poslednjih par godina lično poznajem. Završili su u zatvoru zato što su bespogovorno izvršavali sva naređenja znajući da neka nisu po zakonu. I to uvek dođe na naplatu”

Penzionirani policajac Predrag Simonović ne govori prvi put za “Vreme”. Prije dvije godine iznio je podatke vezane za kršenje zakona u MUP-u, odnosno za sudbinu koju je doživio kao uzbunjivač javnosti. Prošle godine o tome i još mnogo čemu drugom iz svog rada u policiji objavio je knjigu. Ona je danas još aktualnija.

“Knjiga ‘Operativac’ je posle mnogo muka ugledala svetlost dana”, kaže Simonović za “Vreme”. “U pitanju je autobigrafska i dokumentovana priča koja se odnosi na moj period rada u Radnoj grupi za rasvetljavanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije i novinara Milana Pantića. U knjizi su isprepletane dve priče, dve borbe, ona lična, za potomstvo, i službena. Taj takozvani deo knjige prati mnoštvo originalnih službenih dokumenata, potpuno nepoznatih čak i onima koji rade u službi, a kamoli običnom čitaocu. Moje mišljenje je da knjiga ‘Operativac’ predstavlja jedan specifičan vid uzbunjivanja javnosti jer čitaoca upoznaje sa realnim stanjem u policiji i u nekim od najelitnijih službi – mislim prvenstveno na Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Onaj ko pomisli da nešto od toga nije istina, brzo će promeniti mišljenje dok bude čitao dokumenta. Želeo sam da knjiga bude zapis jednog nesrećnog vremena u službi, podsetnik kolegama koji u naučenoj i stečenoj bespomoćnosti savijaju glave i dopuštaju poniženja, ponavljajući kao mantru da se sve to dešava nekom drugom. Motiv mi je bio da istina pronađe svoj put i da izađe na videlo; motiv mi je bio da me se moje dete ne stidi i da ponosno može da kaže čija je ćerka; motiv mi je bio i da trgnem kolege sa kojima sam radio, ali mi se, nažalost, čini da sam ih samo obeshrabrio.”

Kako ocjenjujete prilike u MUPu danas?

Već duži vremenski period za rad u MUP-u je najvažnija jedna karakteristika – pokornost… Mislim da MUP nikada nije bio ovoliko kriminalizovan…  Zamislite, na primer, kako se oseća policijski službenik SBPOK-a protiv čijeg načelnika Sektor unutrašnje kontrole (SUK) podnese krivičnu prijavu, a ovaj napreduje sa tom krivičnom prijavom. Pa onda tužilaštvo odustane i ovaj napreduje još jednom… Kako se oseća inspektor kad mu postave dojučerašnju sekretaricu za šefa? Napreduju podobni. Svi drugi su s pravom prestrašeni… Videli su da u Beogradu melju ljude u mašini za meso i da su im kolege iz policije dostavljale podatke…

 

Pročitajte ceo tekst Filipa Švarma u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (21. septembra)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu