Intervju – Pavle Cicvarić, student Fakulteta političkih nauka

Foto: Marija Janković

6. 7. 2023. / 8.49

U novom broju: Napad na jednog je napad na sve

“Mora postojati ovakva podrška, bez nje ne može jer se sada već nalazimo u veoma ozbiljnoj situaciji. Svi studenti koji su javno izašli mogu bilo kada postati meta mnogima. Ta međusobna podrška je ključna za sve ovo jer se ovde ne radi samo o meni, ovo može da se desi mnogima, i već jeste”

Pavle Cicvarić, student druge godine Fakulteta političkih nauka, postao je nova meta Srpske napredne stranke. Šta im je skrivio jedan dvadesetjednogodišnji momak? Ništa osim izlazaka na binu tokom sedmog protesta “Srbija protiv nasilja” kada je u ime svojih kolega poručio da “studente i profesore targetiraju konstantno u trenucima kada izražavaju svoje nezadovoljstvo ovim sistemom i da to mora da stane”.

Nedugo nakon njegovog govora, na Instagramu mu je brojne uvrede uputila Jelena Karleuša, a na Tviteru državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Đorđe Dabić optužio je Cicvarića da je “večiti student” i da je njegov otac strani plaćenik. Targetiranje tu nije stalo, već je eskaliralo u Narodnoj skupštini kada je ministar Aleksandar Martinović odlučio da se osvrne na “slučaj Dabić”. Tada je narodnim poslanicima pokazao fotografiju Pavlovog oca Radovana, naveo koliko on godišnje navodno zarađuje od američke ambasade i poručio Pavlu da on više nije student već “politički aktivista”. Nakon svega, Pavle ne odustaje i kaže da mu podrška njegovih kolega daje snagu da nastavi dalje.

VREME: Kada si izašao na binu kao jedan od govornika na sedmom protestu “Srbija protiv nasilja” ispred kolega iz grupe “Studenti protiv nasilja”, da li si očekivao da će tvoj govor zaboleti nekoga sa vlasti? Kako si doživeo javnu prozivku Jelene Karleuše?

PAVLE CICVARIĆ: Mi smo mislili da treba da se čuje glas mladih. Nije mi ovo došlo kao kamen s neba pa da ne znam šta me je pogodilo. Očekivao sam napade, ali kada se u praksi iskusi kakav je osećaj, skroz je drugačiji od onoga što sam zamišljao. Jesam se pripremao, ali koliko se uopšte čovek može pripremiti za ovako nešto? Reč je bila o razgovorima sa ljudima o tome šta u teoriji može da me sačeka i šta može da se dogodi. U svakom slučaju, u pitanju je jedan od mehanizama na koje ova vlast pokušava da zastraši mlade ljude da se bave politikom. Ko god izađe na binu ili, na primer, dobije prostor da kaže nešto sa čime se vlast ne slaže, pokreće se mašinerija da se taj diskredituje…

 

Pročitajte ceo intervju sa Pavlom Cicvarićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (6. jula)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu