Intervju: Akademik Zoran Knežević, predsednik SANU

Foto: Marija Janković

15. 6. 2023. / 7.25

U novom broju: Srbija je ipak civilizovano društvo

“U ovom društvu postoje teme i pitanja koji nemaju lake i brze odgovore. Akademija se često proziva ne samo zbog toga, nego i zbog nekih drugih pitanja gde postoje određene frustracije u društvu, ali uglavnom su to takva pitanja na koja zapravo nema brzih i lakih odgovara, jer da ih ima, ne bi pitali Akademiju”

Zao usud je hteo da jedna od prvih odluka u mandatu novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), akademika Zorana Kneževića, bude doneta 3. maja pre podne, neposredno nakon tragičnog masakra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kada je otkazana dugo pripremana konferencija na kojoj je trebalo da se predstavi program rada Akademije u narednom periodu pod novim rukovodstvom. Akademija je izdala i saopštenje u kome kaže da “zajednički cilj svih nas mora biti promena kulturnog obrasca i povećanje empatije i stepena međuljudskog razumevanja”, što je bio jedan od prvih primera obustavljanja javnih programa koji će slediti većina institucija i pre nego što je dva dana kasnije zvanično počela trodnevna žalost u Srbiji.

“To je uloga Akademije u društvu, da se na određen način radi na tome da se kulturni obrazac menja nabolje”, kaže u ekskluzivnom razgovoru za “Vreme” akademik Zoran Knežević, predsednik SANU.

VREME: Da li je Srbiju i naše društvo zaobišla Kopernikanska revolucija?

ZORAN KNEŽEVIĆ: Ipak mislim da nije. Srbija je, sa svim mogućim manama, ipak jedno civilizovano društvo. U Srbiji postoje stvari za koje možete da kažete da predstavljaju rezultat Kopernikanske revolucije, kako je vi nazivate. Kažem to uz sve ograde, jer je lako dati protivargumente. Ali, kada me pitate tako da treba da se odlučim između da i ne, bio bih sklon da kažem da nas ipak nije baš sve do kraja zaobišlo…

 

Pročitajte ceo intervju sa Zoranom Kneževićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (15. jun)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu