Kontramiting naprednjaka

Foto: Raade Prelić/Tanjug

26. 5. 2023. / 10.05

U novom broju: Vrati mi moj bumerang

Kome je namenjeno gromoglasno okupljanje naprednjaka u Beogradu, dobrovoljnih i privedenih? Kakvog smisla ima trošenje stotina hiljada evra za bezidejnu manifestaciju moći? Šta bi se sa svim tim novcem moglo uraditi za društvo, uključujući mentalno zdravlje mladih? I zbog čega je predsednik Srbije konačno posetio porodice žrtava u okolini Mladenovca i Smedereva

Kao da je svaki pogrešan potez vlasti prethodnih nedelja – bilo da je potekao od njenih zvaničnih predstavnika, bilo iz pera i govora njenih nezvaničnih predstavnika, poput prorežimskih novinara i analitičara, bilo da se radilo o uvredama na račun demonstranata ili neistinama o motivima i broju prisutnih – bio poput pozivnice neodlučnima da dođu ispred Narodne skupštine na proteste “Srbija protiv nasilja”. Sve je više građana bilo na ulicama.

Poslednji u nizu poteza vlasti je kontramiting zakazan za petak 26. maj, nazvan “Srbija nade”. “To je šablon po kojem je radio Milošević, po kojem radi i Vučić”, kaže za “Vreme” profesor Žarko Trebješanin. “Oni smatraju da je bitno da pokažu da ih ima više.”

Pročitajte još Vučićev miting na TV Pink: Uživo 30 sati specijalnog programa

Iz ugla društvene dobrobiti, nemoguće je videti ovo nadgornjavanje kao zreo i odgovoran državnički odgovor. Međutim, čak i iz ugla političke dobiti partije koja je na vlasti, pitanje je kolika korist može da bude.

Žarko Trebješanin smatra da ovoga puta oproban recept neće dati očekivane rezultate jer su se mehanizmi vladanja ogolili: “Trik je raskrinkan. Kao kada gledate mađioničara koji vadi zeca iz šešira, ali vi znate gde je zaista zec – i mađioničar više ne može ni u šta da vas ubedi. Nema iluzije…”

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Jorgačević u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (18. maj)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu