Intervju: Prof. dr Aleksandar Baucal

Foto: Marija Janković

1. 8. 2023. / 8.30

U novom dvobroju: Džaba krečimo zid u razrušenoj kući

“Svi ti ljudi koji su se prodali vlasti vide veliko nezadovoljstvo svojih sugrađana i komšija, i oni sigurno procenjuju da li je suviše veliki rizik za njih da nastave da budu na brodu koji počinje da tone. Drugi problem je što apetiti svih onih koji su nešto dobili od vladajuće stranke rastu i ona neće biti u stanju da zadovolji sve te apetite. Zbog toga će se postepeno osipati njena moć. Taj proces osipanja će se nastaviti čak i u slučaju da protesti u ovoj formi prestanu da budu vidljivi”

Prvobitna ideja je bila da sa dr Aleksandrom Baucalom, redovnim profesorom Filozofskog fakulteta na odeljenju Psihologije, pričamo o obrazovanju, o tome šta se može i mora uraditi da se zaustavi urušavanje obrazovnog sistema, o tome ko će nam učiti decu, koji je položaj akademske zajednice… Međutim, razgovor je skliznuo u pravcu politike, odnosno naprednog unazađivanja društva, posledicama koje društvo i građani trpe, kao i na to kako da se takvom načinu vladanja, koji je poput hobotnice prodro u sve sfere društva, stane na put.

Na početku, Aleksandar Baucal govori o psihološkom odnosu građana prema Narodnoj skupštini, radu ovog tela i poslanicima.

ALEKSANDAR BAUCAL: Odnos velikog broja naših građana prema poslanicima parlamenta mogao bi da se opiše kao navijački. Oni smatraju da treba da podržavaju sve što partija za koju glasaju radi, imaju potrebu da je brane čak i kada sami vide da je to za šta se ona zalaže i šta čini pogrešno ili čak i suprotno njihovim interesima. Pošto imaju navijački odnos, osećaju kritikovanje te partije kao da se kritika odnosi na njih, a kada izgubi, kao da su oni lično izgubili. Ovo više važi za glasače partija koje su trenutno na vlasti nego za one koji podržavaju opozicione stranke…

 

Pročitajte ceo intervju sa Aleksandrom Baucalom u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (27. jula)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu