Intervju: Srđan Valjarević, pisac izgubljenih generacija

Foto: Marija Janković

27. 7. 2023. / 6.58

U novom dvobroju: Nisam verovao da smo toliko loši

“Agresija – pogotovo u jeziku – postala je nešto sasvim normalno. Jer kad stalno lažeš, a mi lažemo već trideset godina, šta ti drugo preostaje nego da se kurčiš? Nikog više nije sramota ni od čega. Kada onaj kaže ‘tetka mi je dala novac za stan’, zapravo poručuje da ga zabole i za tebe i sve ostale ispod njega. To postoji na svim nivoima, od politike do raznih drugih oblasti. Mislim da odatle dolazi sva ta agresija”

Srđan Valjarević i ja se dugo znamo. Zbog toga, zbog pripadnosti istoj generaciji i još koječega drugog, u ovom intervjuu nema persiranja. A i kako bi ga moglo biti? Jer pišući o sebi, Srđan piše ponaosob i o svakom od nas koji ga čitamo. Nije ga moguće staviti ni u jedan kalup, nit razdvojiti vlastite osjećaje, iskustva i doživljaje od onih o kojima piše u svojim djelima. Onako tihog, impresivno skromnog i isto tako pažljivog prema svakome, nikad ga nisam mogao zamisliti kao boksera.

 Vršnjaci smo. Koliko smo i mi izgubljena generacija?

Totalno. Dugo sam se opirao tom generacijskom određivanju, ali na kraju ga ne možeš izbeći. Dovoljan mi je samo jedan odlazak na Konjarnik, gde sam odrastao i gde mi je uz mnoge poznanike sada ostao samo jedan dobar prijatelj. Odem s njim u kafanu i odmah vidim koliko nas je pogubljenih.

Gdje smo se toliko pogubili? U ratovima?

Kada sada neko kaže da je znao da će biti rata, ja ne mogu da mu verujem. To nije moje iskustvo. Niko koga sam poznavao nije imao pojma da će biti rata. Možda mi je najlepše i najiskrenije bilo kada sam pročitao da je i advokat Srđa Popović u jednom intervjuu izjavio da ni on sa svojim velikim životnim iskustvom nije mislio da će doći do rata. Novinar ga je pitao zbog čega. Odgovorio je da nije mislio da smo toliko loši.

Ni ja nisam verovao da smo toliko loši. A gde će veća potvrda da smo loši od rata? Nema je. I sada trideset i više godina živiš sa iskustvom da si loš. Na sreću, postoji literatura o tome kako su se drugi suočavali s tim u drugim sredinama. Ali nije strašna stvar spoznaja da si loš, radi se o tome da činiš sve kako bi postao bolji, ispravljaš ono što je loše. Trudiš se koliko god možeš. Pričamo o Srbiji, ali sve ovo važi i za bilo koje društvo na svetu. Ali kad je već reč o nama, kako da bilo šta ispraviš kada celu istoriju guraš pod tepih? Od koga je kriješ…

 

Pročitajte ceo intervju sa Srđanom Valjarevićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (27. jula)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu