Izbori u Mađarskoj

Neprikosnoven: Viktor Orban

Foto: AP Photo/Petr David Josek

4. 4. 2022. / 9.36

U senci ukrajinskog rata: Trijumfalna pobeda Viktora Orbana

Biće rata ako mene ne bude na vlasti, bio je poručio Viktor Orban Mađarima i oni su pohrili da glasaju za njega. Pritom je opozicija sve bila uradila kako treba

Za "Vreme“ iz Budimpešte

Na parlamentarnim izborima u Mađraskoj ponovo je ubedljivo pobedio Fides koji je na vlasti već 12 godina. Osim u Budimpešti, u skoro svim sredinama u provinciji za Orbana je glasala ogromna većina ljudi. Kandidat za premijera udružene opozicije Peter Marki-Zaj je pretrpeo poraz i u gradu Hodmezevašarahelj iz koga potiče.

Do sada najozbiljniji projekat mađarske opozicije da ugrozi mađarskog premijera tako nije uspeo. A sve je bilo urađeno kako treba: udružile su se sve stranke koje su na suprotnoj strani od Fidesa; održani su predizbori po uzoru na američke; izabran je kandidat koji nije bio član ni jedne od udruženih stranaka i koji je imao izglede da osvoji glasove na desnici, pošto se deklarisao kao konzervativan političar (za razliku od pet od šest udruženih stranaka su na levoj strani političkog spektra). Partijski aktivisti su se angažovali u dosad neviđenoj meri: oko 25 hiljada opozicionih posmatrača je učestvovalo u kontroli prebrojavanja glasova.

Ništa nije pomoglo. Desio se rat u Ukrajini, Orban se, jedini u Evropskoj uniji, nije potpuno svrstao na stranu Ukrajine. Prihvatio je sankcije prema Rusiji, ali ni jednom nije izustio ni reč da se radi o agresiji, i to o agresiji ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nakon dva dana potpune komunikacijske zbrke nakon ruske invazije na Ukrajinu, Orbanovi ljudi su našli formulu: Fides je na strani Mađarske, čini sve da Mađari budu zaštićeni od rata u Ukrajini, a opozicija hoće da šalje mađarske mladiće u rat i oružje Ukrajini, što bi ugrozilo bezbednost zemlje. Na dan izbora Fides je širio glasine da će, ukoliko pobedi, opozicija uvesti obavezno služenje vojnog roka.

"Ostvarili smo ogromnu pobedu, koja se vidi i sa Meseca i iz Brisela”, rekao je Viktor Orban u pobedničkom govoru. Posebno se zahvalio Mađarima izvan granica za podršku.

Pre izbora dogodila se jedna afera: umesto pošte Srbije glasačke listiće vojvođanskim Mađarima sa dvojnim državljanstvom su isporučili aktivisti Saveza vojvođanskih Mađara, a u Rumuniji su na jednom smetlištu nađeni poluizgoreli glasački listići za izbore u Mađarskoj. A zna se da su u Rumuniji aktivisti tamošnjeg partnera Fidesa, Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji sličnog SVM u Vojvodini, prenosli glasačke listiće.

Sve u svemu, Mađarska ostaje pouzdani partner ruskog predsednika Putina i nepouzdana članica Evropske unije i NATO-a.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu