Kultura

Zakazana repriza prošlog protesta: Sa prvog okupljanja umetnika

Foto: Irena Čučković

17. 6. 2023. / 17.41

U utorak drugi protest umetnika: Ministarstvo kulture nije ispunilo zahteve

U 2022. i 2023. godini dodeljeno je 214 projekata "fantomskim" organizacijama, što u dinarima iznosi 229,5 miliona. Budžet za kulturu je niži nego prošle godine. Ministarstvo se oglušuje o predloge umetnika kako da se bolje živi

Uprkos činjenici da je budžet Srbije nominalno sve veći, procenat namenjen kulturi je sve manji, a kašnjenje rezultata konkursa postalo je deo ustaljene prakse, dok se kao redovna praksa ustanovio i visok procenat finansiranja “fantomskih” organizacija – neki su od razloga zbog kojih Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije poziva na drugi protest, u utorak u podne ispred Ministarstva kulture.

Znači na istom mestu gde je održan i prvi protest, 8. juna, i zbog istih razloga i zahteva koje Ministarstvo od tada nije ispunilo.

Budžet za kulturu ove godine je 0,67 posto. Prošle godine je bio veći, 0,78 posto.

U 2022. i 2023. godini dodeljeno je 214 projekata "fantomskim" organizacijama, što u dinarima iznosi 229,5 miliona.

Na protestnom forumu (kao i na prvom protestu i na ovom će biti održan forum) biće reči i o preporukama koje Asocijacija NKSS godinama unazad šalje Ministarstvu kulture za poboljšanje procedure sprovođenja konkursa, predlaže procedure za izbor članova komisije, ukazuje na nepravilnosti, malverzacije  i propuste prilikom sprovođenja javnih konkursa.

NKSS zahteva transparentnost rada institucije Ministarstva, i drugih javnih institucija koje sprovode konkurse. "Zahtevamo da budemo uključeni u odlučivanje o javnim resursima zajedno sa svim ostalim akterima u polju kulture u Srbiji“, piše u njihovom pozivu za novi protest.

"Ministarstvo je javni servis i treba da odgovara na potrebe cele kulturno-umetničke scene, a ne da, kao što je sada praksa, svojim radom ugrožava status i rad najvećem broju kulturnih radnika i radnica. Svedoci smo devastirajućih postupaka po kulturni sektor nadležnog ministarstva, organa Vlade Republike Srbije, zbog čega pozivamo javnost na otvoreni razgovor o zloupotrebi javnog budžeta za kulturu.“

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu