Arheologija

Foto: Tanjug

1. 8. 2023. / 19.25

U Viminacijumu otkriven još jedan brod

Ovog leta kod Viminacijuma otkrivena je još jedna olupina broda, blizu mesta gde su slične pronađene i pre tri godine, što dokazuje da je nekada tuda proticao Dunav

U Viminacijumu je pronađena nova olupina broda. Na dva kilometra od mesta gde su  slične olupine pronađene pre tri godine, ovog leta arheolozi su otkrili još jednu, što je potvrdilo da je ovuda proticao rukavac Dunava.

Olupina je otkrivena prilikom iskopavanjem bagerom jalovine na površinskom kopu uglja Drmno kod Kostolca, u blizini Viminacijuma. Brod se nalazio u mulju koji ga je prirodno konzervirao, a verovatno je potonuo na dno reke.

Potvrđeno je da je brod očuvan u dužini od 13 m, a da je njegova širina iznosila 3,5 m. Sačuvala se krma sa središnjim delom broda, dok je pramac oštećen radom bagera. Stoga se može pretpostaviti da je brod bio dugačak i preko 20 m. Imao je ravno dno i bočne strane, koje su očuvane samo delimično.

Foto: Tanjug

Najverovatnije je da se radi o ostacima barže kojom je teret prenošen Dunavom.

Ostaci pronađenog broda veoma su slični ostacima broda, monoksila i čamca koji su nađeni 2020. godine. Kom periodu pripada novootkriveni brod, znaće se nakon detaljnih analiza.

Prethodna drvena plovila otkrivena su takođe slučajno, tokom kopanja uglja samo nekoliko dana pre karantina zbog epidemije korona virusa. Nađeni su brod dugačak 15  metara i nekoliko čamaca. Arheolozi najpre nisu bili sigurni iz kojeg perioda potiču plovila, jer su pronađena nekoliko metara dublje od okolnih rimskih slojeva, ali su na osnovu ostataka grnčarije u brodu zaključili da su neka od njih rimska, a da pojedina potiču iz ranog srednjeg veka (8-9. vek) i ranog modernog perioda (15-17. vek).

Ovaj, otkriven ovog leta, uskoro će biti premešten, konzerviran, i prezentovan u budućem Muzeju drevnih brodova koji se gradi u sklopu Arheološkog parka Viminacijum.

S.Ć./Sve o arheologiji

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu