Društvo

Foto: Promo

5. 3. 2023. / 0.23

U vojvođanskim školama sa nastavom na hrvatskom: Film „Oluja“ se neće prikazivati

Mogao bi da snažno utiče na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima, ocenili su Hrvatsko nacionalno veće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, i dobili obećanje od Ministarstva prosvete da se Oluja neće prikazivati u njihovim školama.

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražili su da film Oluja, koji govori o proterivanju više od 250.000 Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, ne bude prikazivan u školama u Vojvodini u kojima se nastava odvija i na hrvatskom jeziku.

HNS i DSHV su ocenili da bi Prikazivanje tog filma u školama moglo bi da učenike hrvatske nacionalnosti izloži "aktima mržnje“, preneo je nedeljnik na hrvatskom jeziku "Hrvatska riječ“ iz Subotice.

"Dopuštajući pluralnost perspektiva ocenjivanja istorijskih događaja i uvažavajući značaj filmske umetnosti u vaspitno-obrazovnom procesu, ukazujemo na činjenicu da prikazivanje filma Oluja može snažno uticati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima“, naveli su iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i upozorili da to može "povećati negativne osećaje prema Hrvatima i ojačati netoleranciju među mladima u Srbiji“.

Predsednica HNV Jasna Vojnić kazala je da su u tom telu bili "izuzetno neugodno iznenađeni“ dopisom Ministarstva prosvete o prikazivanju filma u školama i to, kako je rekla, u momentu kada je počelo otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske, ali i da su nakon razgovora sa ministrom, dobili uveravanja da se film neće prikazivati u školama gde se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.

Podsetimo, producentska kuća "Omega production“ iz Beograda zatražila je od Ministarstva prosvete odobrenje da organizuje projekcije svog filma Oluja reditelja Miloša Radunovića učenicima viših razreda osnovne škole i učenicima srednje škole, Ministarstvo prosvete je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja zatražilo mišljenje o filmu, oni su ga pozitivno ocenili, i Ministarstvo prosvete je osnovnim i srednjim školama uputilo dopis kojim preporučuje prikazivanje Oluje.

Nakon obrazloženja zašto smatra da Oluju treba prikazivati osmacima i srednjoškolcima, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je napomenuo "da je neophodno pripremiti đake za projekciju, a zatim obezbediti da se sa njima razgovara o tome kako su doživeli i shvatili film“, i vrlo detaljno opisao kako da se ta priprema izvede.

"Priprema za gledanje je potrebna jer, za razliku od dokumentarnog filma, igrani film, kao umetničko delo, ne nudi širi kontekst određenog tragičnog događaja, što je neophodno za potpuno razumevanje istorijskih okolnosti, već se u prvi plan stavljaju sudbine pojedinih ljudi i njihova patnja“, navodi se u dokumentu Zavoda.

S.Ć./Danas/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu