Hronika

Foto: FoNet/Velimir Ilić

3. 5. 2023. / 15.56

Ubistvo u školi „Vladislav Ribnikar“: Hronologija tragedije

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da je učenik duže vremena planirao izvršenje ovog krivičnog dela, kao i da je imao spisak dece koju je planirao da ubije

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koji je ubio osam učenika i čuvara škoke, prema rečima načelnika beogradske policije Veselina Milića, mesec dana je planirao ovaj zločin.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Milić je opisao hronologiju događaja.

"Prema do sada prikupljenim saznanjima, dete je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još uvek nije utvrđen, niti nam je saopštio", naveo je Milić.

Kako je saopšteno, četrnaestogodišnji učenik izabrao je današnji dan jer je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odeljenje.

Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 milimetara sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj, uzeo je iz stana svoga oca, stavio u torbu, gde je pripremio i poneo četiri Molotvoljeva koktela.

Milić je dodao da je učenik odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja, a zatim i u dvoje učenika.

Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišen slobode.

Milić je naveo i da je oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamenica direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca.

"Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, Ulica kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dečaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak", rekao je Milić.

Načelnik policije je pokazao i spisak dece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odeljenja sa brojem dece koju je planirao da ubije u svakom odeljenju.

B.G/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu