Društvo

IMG_0424-768x576

16. 4. 2023. / 18.57

Učenici Srbije su izabrali: Najlepša reč prošle godine je isceljenje

Od 410 reči koje su predložili učenici Srbije, reč isceljenje je obeležila 2022. zato što je posle korone nastavljen život bez distance. I zato što znači izlečiti se, i u osnovi ima pridev – ceo

Isceljenje je reč koja je, po izboru učenika 50 gradova i sela Srbije, obeležila prošlu godinu.

Iz perspektive osnovaca i srednjoškolaca, prošlu godinu je obeležio "prestanak pandemije virusom korona, vraćanje uobičajenim obavezama, povratak u školu, nastavak druženja, izlazaka i života bez distance“, piše u  obrazloženju Društva za srpski jezik i književnost Srbije, koje je organizovalo "Izbor za reč koja je obeležila 2022. godinu“.

U tom smislu, od 410 predloženih reči izdvojile su se i buđenje, životvornost, zdravlje, iskra, nada, oživljavanje, ozdravljenje, pomak, prevazilaženje, preobražaj, preporod, prosvetljenje, uzleti.

Zbog rata u Ukrajini koji je obeležio prošlu godinu, učenici su predložili i reči neizvesnost, raskol, rat, strah, tuga, dezinformacija, inflacija, poskupljenje, sankcije.

Isceljenje je, piše dalje u obrazloženju,  glagolska imenica nastala od glagola isceliti (se), koji znači "lečenjem dovesti u zdravo stanje, izlečiti (se)”.

Kada se odnosi na ranu, povredu, znači "zarasti, zamladiti se, zalečiti”.

U osnovi ovog glagola nalazi se indoevropski, praslovenski i sveslovenski pridev ceo.

Reč isceljenje predložile su Vanja Lazarević, učenica trećeg razreda Filološke gimnazije u Beogradu i Nađa Milićević, učenica drugog razreda Gimnazije u Kruševcu.

Prošle godine, najlepša reč po izboru učenika bila je  – praskozorje.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu