Vesti

Ne, živa sam! I živeću večno! U srcu nosim nešto što ne umire!: mural Lesje Ukrajinke

Foto: KROKODIL

8. 10. 2022. / 1.53

Udruženje KROKODIL: Uništen mural Lesje Ukrajinke

Na Malim stepenicama u Beogradu bačena je crna farba na tek oslikan mural sa likom i stihovima pesnikinje Lesje Ukrajinke. Malo dalje, na šetalištu Kalemegdana, preko crteža poljske i ukrajinske dece iscrtano je crno slovo Z. Očekuje se da nadležni reaguju

Na tek oslikan mural s likom i odabranim stihovima Lesje Ukrajinke, na Malim stepenicama nadomak Brankovog mosta u Beogradu, juče oko 13 časova bačena je crna farba, javili su iz književnog udruženja KROKODIL.

Objašnjavaju da je citat ispisan na muralu na ukrajinskom i u prevodu na srpski jezik  iz njene poetske drame u tri čina Šumska pesma objavljene 1911. godine, i da glasi: “Ne, živa sam! I živeću večno! U srcu nosim nešto što ne umire!”

"Podsećamo javnost da je Lesja Ukrajinka (1871-1913) spisateljica koja spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji“, kažu u KROKODILU.

Duž šetališta na Kalemegdanu uništeni su, napominju, i crteži poljske dece koji su nastali između 1939. i 1945. godine, i radovi ukrajinske dece iz ove godine, na izložbi "Mama ne želim rat!". Precrtani su velikim crnim slovom Z. Izložbu je organizovala Ambasada Republike Poljske u Beogradu.

"Upozoravamo da je u oba slučaja reč o otvorenom napadu na uličnu umetnost koja predstavlja kontrapunkt dominantno desničarskom senzibilitetu prisutnom u delu našeg društva, među onima koji otvoreno podržavaju agresore, uživaju u tuđoj nesreći a kukavički uništavaju radove nevine dece i crnom bojom se bacaju na klasične stihove jedne evropski priznate pesnikinje, poručuju iz KROKODILA.

Ocenjuju da ovaj "opasni ulični intervencionizam  direktno podstiče širenje mržnje, nasilja i izaziva strah kod građana Srbije“, i pozivaju nadležne institucije da reaguju i kazne sve one koji krše zakon.

Aprila ove godine, išaran je mural Branka Ćopića koji je postavilo udruženje KROKODIL na Malim stepenicama, u blizini Brankovog mosta.

"Da li treba da nas čudi što u gradu zagađenom muralima koji veličaju ovejane ratne zločince i strane predsednike čije su ruke do lakata umrljane krvlju nedužnih civila neko redovno vandalizuje spomenik Branka Ćopića?“, zapitali su tada iz ovog udruženja.

Počinioci još uvek nisu nađeni.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu