Vesti

Učenici ili učenici i učenice: Iz jedne beogradske škole

Foto: Tanjug

20. 8. 2022. / 17.18

Udžbenici: Rodno osetljiv ili neosetljiv jezik

Predlog standarda kvaliteta udžbenika vraćen na doradu. Nacionalni prosvetni savet traži da se jezik uskladi sa stavom Matice srpske i Odbora za standardizaciju srpskog jezika po kojima svi pojmovi upotrebljeni u pravilniku u muškom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koja se odnose

Nacionalni prosvetni savet vratio je na doradu Predlog standarda kvaliteta udžbenika Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kako bi se regulisao standard kojim će biti napisani udžbenici. Konkretno, da li će biti napisani rodno osetljivim jezikom ili će se poštovati gramatički rod.

Savet, naime, smatra da u udžbenicima treba poštovati stav lingvistike i srbistike, odnosno, da standarde treba prilagoditi stavu Matice srpske i Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Matica srpska i Odbor za standardizaciju srpskog jezika su u odluci po tom pitanju, između ostalog, naveli da čak i u samom Predlogu standarda kvaliteta udžbenika stoji da "svi pojmovi upotrebljeni u pravilniku u muškom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koja se odnose".

Odbor za standardizaciju srpskog jezika, dakle struka, zaključio je da primena odredbi koje se tiču jezika u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti predstavljaju nasilje nad srpskim jezikom i njegovom književnojezičkom normom.

Međutim, za razliku od stava srbistike i lingvistike, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja dostavio je Nacionalnom prosvetnom savetu Predlog standarda kojim se uvodi obaveza da do 24. maja 2024. godine udžbenici za osnovne i srednje škole u Srbiji budu napisani rodno osteljivim jezikom, što znači da udžbenici koji nisu napisani takvim jezikom ne bi mogli više da se koriste od školske 2024/2025. godine.

Savet im je, kao što je rečeno, vratio taj dokument i podsetio ih da je "potpuno nejasno zašto se u Predlogu insistira na rodno osetljivom jeziku, iako se u samom tekstu predloga on ne primenjuje".

S.Ć./ Tanjug

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu