Vesti

4. 10. 2022. / 22.04

Udžbenik biologije: Pobeda crkve nad naukom

Ministarstvo kulture je prihvatilo ocenu Radne grupe koja je formirana po njegovom nalogu, da u udžbenicima biologije sedam izdavača treba hitno izmeniti lekciju o polnom i rodnom identitetu, što je zahtevao vrh Srpske pravoslavne crkve jer se u njima navodno "propagira rodna ideologija"

Ministarstvo prosvete će tražiti da sedam izdavača udžbenika za biologiju za osmi razred promene tekst lekcije o polnom i rodnom identitetu. To su Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos.

Ministarstvo je postupilo po mišljenju Radne grupe Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije“.

U obrazloženju Radne grupe piše da se "mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja“.

Radna grupa je formirana na zahtev Ministarstva obrazovanja, nakon reakcija dela javnosti na sadržaj lekcije o polnom i rodnom identitetu.

Pojedincima je zasmetalo što se u udžbeniku kuće Klett pravi razlika između pola i roda, zatim konstatacija da se pol i rod kod nekih osoba ne poklapaju, da mladi tokom adolescencije ponekad preispituju svoj rodni identitet, te da postoje osobe koje sebe smatraju rodno neutralnim. U udžbeniku se objašnjava i šta je međupolnost, transrodnost, pojam seksualne orijentacije…

Iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja su poručili da udžbenik biologije svojim sadržajem doprinosi ostvarivanju opštih principa i ciljeva obrazovanja i vaspitanja propisanih zakonom, da je u skladu sa definisanim ishodima, a da su svi izabrani primeri i slike primereni uzrastu i prate osnovni tekst.

"Propagiranje" homoseksualnosti

Pokret Dveri je ocenio da lekcije u kojima se ova tema obrađuje predstavljaju "skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima“.

Potom je patrijarh SPC Porfirije na molebanu za spas braka i porodice kazao kako su "ovih dana saznali da su u udžbenike osnovnih i srednjih škola kod nas ispod žita, daleko od oka javnosti, unete lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju“ i zatražio od nadležnih organa da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim, osnovnim školama i predškolskim ustanovama u kojima postoje takve lekcije.

Branko Ružić, ministar obrazovanja je odmah reagovao nalogom Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da formira Radnu grupu lkoja će da ispita stvar i donese odluku.

Danas, na sastanku Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, ministar Branko Ružić je obrazlažući odluku Radne grupe, prokomentarisao da "propagiranje tolerancije može da se uradi na mnogo jasniji i prijemčiviji način nego što je to urađeno u udžbenicima“.

"Mislim da je ovo pobeda obrazovnog sistema“, kazao je Ružić.

"Ovo nije pobeda ni struke, ni obrazovanja, naprotiv, ovo je udar na obrazovanje", rekla je za "Danas“ profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković koja je bila članica komisije koja je radila predlog programa biologije za osmi razred. Ocenila je da je "politika opet nadvladala struku“, da je ovo "kapitulacija države pred crkvom“, da u osporavanom udžbeniku iz biologije nema ničeg irelevantnog, ali da je "od znanja i nauke važnije zadovoljiti crkvu i njen politički uticaj u jednoj sekularnoj državi koju više teško da možemo nazvati sekularnom“.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu