Zakoni

Na prostoru Federacije BiH neće smeti da se puši u zatvorenim javnim prostorima

Foto: Tanjug

4. 3. 2023. / 13.55

Ugostitelji: Senzor za dim ne razlikuje cigaretu od rođendanske svećice

Uradićemo sve što zakon odredi, kažu u Udruženju ugostitelja, ali je kazna koju predlaže ministarka Danica Grujičić neprimerena. Senzor neće biti dobar pokazatelj duvanskog dima zato što će reagovati i na rođendanske svećice. Nisu ugostitelji krivi ako gost ne poštuje zakon

Beogradski lokal Fat boys  objavio je da je gostima zabranio pušenje. To je prva podrška iz redova ugostitelja kampanji o zabrani pušenja u kafićima i sličnim objektima koju je započela ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Luka Nešović, jedan od vlasnika ovog lokala, kaže da imaju otvorenu kuhinju i da žele da gosti uživaju u njenom mirisu. "Ovo je mali lokal, imamo otvorenu kuhinju i želimo da se hrana oseti u celom lokalu a to je nemoguće ako neko duva dim u hranu“, objasnio je na N1.

Znali su da će naići na otpor, kaže da im se nekoliko puta desilo da su gosti teatralno izašli "ponašaju se kao da smo namerno uradili da bismo im učinili zlo“, kaže, ali i da "mali procenat to ne želi da prihvati“.

Potpredsednik Udruženja ugostitelja Beograda Srđan Stojanović saglasan je da treba zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, ali da se ne slaže sa visinom kazni, koje, kako navodi, mogu da ih dovedu u situaciju da neće uspeti da plate.

"Ne zarađujemo mi desetine, stotine hiljada evra mesečno, država zna koliki su prometi, ne zarađujemo tolike pare, znate šta je milion za ugostiteljski objekat – to je smrtna kazna“, naglasio je.

U duvanskom dimu se nalazi preko 7.000 različitih supstanci od čega je oko 250 jedinjenja opasno po zdravlje, a čak oko 70 materija ima kancerogeni efekat.

U Srbiji svake godine 15.000 ljudi izgubi život zbog posledica pušenja, a u svetu prevremeno umre blizu osam miliona ljudi, odnosno više od 20.000 dnevno.

Srbija se, zajedno sa ostalim balkanskim zemljama, svrstava u sam svetski vrh prema broju pušača. U Srbiji puši oko 27 odsto punoletnih osoba, najveći broj pušača pripada starosnoj kategoriji od 45-55 godina, a čak oko 15 odsto pušača pripada populaciji između 15 i 19 godina.

Srđan Stojanović naglašava da će ugostitelji poštovati zakon, ali smatra da je problem njegovo sprovođenje.

"Ako bi se senzor instalirao, to su troškovi koji nam se nameću, prošli smo kroz težak period korone, niko nije bio ugrožen kao ugostitelji i medicinari. Senzor se instalira na plafon, recimo proslava rođendana je, imate prskalice i one emituju dim, iznesete tortu i signal se pali i vama se skida milionče. Senzor ne razlikuje dim od prskalice od duvanskog dima“, rekao je.

Podseća da je u sadašnjem zakonu za zabranu zaduženo odgovorno lice. "Zašto kazniti objekat koji je sve uradio, kad postoji inspekcija. Kad uđe i zatekne bilo koga da puši neka ga kazni.“

Srbija je korak bliže uvođenju zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorijama, uključujući i ugostiteljske objekte.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu