Društvo

Foto: FoNet

26. 12. 2022. / 20.42

Ukinut predlog Zakona o unutrašnjim poslovima : Loš je i za građane i za policiju

Premijerka Brnabić naložila povlačenje Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, a na njemu će se raditi kroz široke konsultacije, rečeno je u Vladi. Opozicija smatra da je to pobeda svih koji su ukazivali na skandalozne odredbe ovog predloga

Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima biće povučen iz procedure usvajanja, naložila je premijerka Ana Brnabić, nakon konsultacijama i u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

"U skladu sa svim razgovorima koje je, u prethodnim danima, predsednica Vlade Srbije imala sa relevantnim organizacijama, na Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima dalje će se raditi kroz široke konsultacije. Cilj je da se razjasne sve nedoumice u javnosti i da svako razume intenciju zakona koji je od posebne važnosti za bezbednost svih građana Republike Srbije", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Do sada su održane dve javne rasprave o Nacrtu novog zakona, jedna u Novom Sadu, a druga u Nišu. Stručna javnost isticala je mnogobrojne sporne tačke ovog zakona – od biometrijskog video nadzora građana, korišćenja zvučnih topova, mogućnosti da policija bez naloga upada u stanove građana, do brojnih drugih problema.

Inače, sporni Zakon o unutrašnjim poslovima, i prošle godine je povučen na doradu u atmosferi mnogih kritika i "na molbu predsednika", pa je ove godine vraćen na usvajanje.

Jedan deo opozicije je ovu odluku prokomentarisao kao zajedničku pobedu građana i opozicije, koji su ukazivali da su Nacrtom tog zakona predložena skandalozna rešenja.

"Dobro je da smo uspeli da nešto uradimo i nadam se da ćemo u narednom periodu moći da utičemo na procese i tu se vidi važnost kada je opozicija i koordinirana i sinhronizovana i kada imamo priliku u parlamentu da o tome govorimo. Dakle ovo je pobeda Srbije, pobeda građana Srbije“, rekao je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava rekao je da "to nije urađeno zato što je neko molio ili kao što je prošle godine rečeno da bi se sprečila krv na ulicama ili negodovanje zapadnih agentura, nego zato što su ti zakoni loši, loši za građane Srbije i isto tako loši za policiju i policiji treba zaštita od političkog uticaja, a to ni ovaj zakon, a ni prošlogodišnji nisu garant“.

S.Ć./Fonet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu