Vesti

Američko, a rusko: Filijala Ukusno i tačka, bivšeg Mekdonaldsa, u Moskvi

Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov

13. 6. 2022. / 17.52

Ukusno i tačka: Mekdonalds na ruski način

Nakon tri decenije Mekdonalds je kao odgovor na invaziju koja traje u Ukrajini napustio Rusiju. Ruski vlasnik je preuzeo lanac restorana brze hrane i nastaviće da posluje pod novim imenom, ali sa starim menijem

Nekada je bio simbol početka ruske evropeizacije i globalizacije, a sada je postao simbol izolovane i zatvorene zemlje: nakon više od tri decenije Mekdonalds je napustio Rusiju. Novi vlasnik Aleksandar Govor, koji se obogatio u sektoru rudarstva i naftne industrije, preuzeo je 825 filijala ovog lanca restorana brze hrane širom zemlje i preimenovao ga u “Ukusno i tačka”. Govor je do sada rukovodio sa 25 filijala Mekdonaldsa u Sibiru.

Novi vlsnik ruskog Mekdonaldsa: Aleksandar Govor / Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov

Zbog posebnih ugovora oko franšize, samo će nekolicina restorana na železničkim stanicama i aerodromima zadržati još neko vreme svetski poznat američki logo McDonald’s.

Oko 62.000 dosadašnjih zaposlenih zadržaće posao, a najavljuje se i širenje mreže restorana. Mekdonalds je saopštio da se Govor obavezao da će zaposleni najmanje još dve godine raditi pod istim uslovima kao do sada.

Prema jednoj tezi Mirovnih studija u međunarodnim odnosima prisustvo Mekdonaldsa u zemljama u tranziciji simboliše postojanje određenog nivoa ekonomskog razvoja, ali i mira, jer navodno držve na koje se ovaj lanac proširio nisu više zainteresovane za ratove, jer uživaju u svim blagodetima globalizacije. Sa druge strane postoji i tvrdnja da širenje ovog Mekdonaldsa zapravo ima neoimperijalističke karakteristike, odnosno da se pojavljuje samo tamo gde raste američki uticaj.

Kada je Mekdonalds otvoren u Sovjetskom Savezu 1990. godine bio je vesnik kraja Hladnog rata i još jedna potvrda pada gvozdene zavese. Redovi su bili dugi na stotine metara, mladi Sovjeti su čekali i po nekoliko sati da probaju brzu hranu svetski poznatog američkog brenda. Restoran na Puškinovom trgu u Moskvi ugostio je na dan otvaranja rekordnih 30.000 mušterija.

Bilo nekada: Mekdonalds u Sankt Peterburgu / Foto: AP Photo

Mekdonalds je pored burgera i pomfrita doneo i deo zapadne kulture hladnom sovjetskom sumraku. Danas je otvaranje ruske zamene “Ukusno i tačka” simbol udaljavanja Rusije i Zapada. Ruske državne novine “Rossijskaja Gaseta“ su nedavno ruskom Mekdonadsu posvetile celu stranu.

Jelovnik isti, osećaj drugačiji

U jednom od saopštenja zašto napušta rusko tržište, Mekdonalds je naveo da se “nepredvidivo okruženje” i “humanitarna kriza izazvana ratom u Ukrajini” ne poklapaju sa vrednostima firme, što njihov dalji ostanak čini nemogućim. Ova odluka navodno košta Mekdonalds oko 50 miliona dolara mesečno, oko 9 odsto ukupnog prometa kompanije pravljeno je u Rusiji i Ukrajini..

Novi logo “Ukusno i tačka” biće krug i dve linije, koje bi navodno trebalo da predstavljaju burger i dva pomfrita, a za koji mnogi kažu da i dalje liči na veliko slovo “M”.

Jelovnik je delimično promenjen, ali će gosti i dalje moći da uživaju u američkom načinu brze hrane. Mekdonalds je u Rusiji kupovao namirnice od lokalnih poljorivrednika i proivođača prehrabrenih artikala, tako da bi ukus burgera trebalo da ostane isti.

"Zamenićemo": Instalacija nastala od prvih slova logoa zapadnih brendova koji su napustili Rusiju / Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Pored ovog lanca Rusiji su u sklopu zapadnih sankcija od kraja februara napustili i Koka-Kola, Starbaks, Levis, Epl, Šel, koji više ne kupuje rusku naftu, BP, koji je sa svojih 20 odsto udela izašao iz Rosnjefta, Exxon Mobil, Total, Equinor, OMV…; prozvođači motornih vozila BMW, Folksvagen, Mercedes, Dajmler, Dženerel motors, Ford, Harli Dejvidson, Jaguar, Volvo, Micubiši, Tojota, Reno…; finansijske institcije HSBC, DWS, Union Investment, Nordea, Viza, Masterkard, Ameriken ekspres, Pejpal…; KPMG, PwC, Ikea, REWE, Obi, Epl, Gugl, Intel, Majkrosoft, Dell, Samsung, Simens, Erikson, Nokia, Airbnb, Netflix, Warner Brothers, Disney, Sony Pictures, Adidas, Najki, Puma, H&M, Hermes, Electrolux, LVMH, Prada, Kering, Danone, UPS, DHL, FedEx, Nemčka pošta, sve moguće zapadne avio kompanije, TikTok…

F.M./Fonet/BBC/CNBC/Spiegel

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu