Kultura

Foto: Promo

25. 11. 2023. / 21.44

ULUS: Za ugovor nije potrebna radna grupa

ULUS odbija da se priključi Radnoj grupi Ministarstva kulture za rešavanje rekonstrukcije „Cvijete Zuzorić“ dok im se ne obnovi ugovor o korišćenju prostora tog Umetničkog paviljona

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) saopštilo je da će se priključiti Radnoj grupi za rešavanje problema u vezi sa Umetničkim paviljonom “Cvijeta Zuzorić” tek nakon obnavljanja ugovora o korišćenju tog prostora.

Pomenutu Radnu grupu koju pominju oformilo je Ministarstvo kulture na inicijativu ULUS-a, desetak dana nakon inicijative.

Da je oformljena radna grupa, Ministarstvo je objavilo u medijima i na svom sajtu. ULUS tvrdi da nisu dobili ovu odluku Ministarstva.

Ministarstvo kulture saopštilo je da će Radna grupa koju je imenovalo imati zadatak da razmotri, ispita, obrazloži i predloži nadležnim organima rešenje za rekonstrukciju objekta i adekvatan smeštaj ULUS-a e tokom rekonstrukcije UP “Cvijeta Zuzorić”, kao i da “predloži ugovor kojim će se regulisati korisnik, uslovi i vremenski period korišćenja predmetnog prostora”.

ULUS kaže da za obnavljanje ugovora o korišćenju tog prostora “nije potrebna radna grupa, već da nadležne institucije savesno preuzmu poslove koje su u delokrugu njihovih odgovornosti”.

Podsećaju da "ULUS-u, kao pokretaču inicijative za izgradnju Paviljona “Cvijeta Zuzorić”, učesniku u sakupljanju sredstava za izgradnju i korisniku tog prostora od njegovog osnivanja, ne može biti osporeno legitimno pravo na raspolaganje ovim prostorom, a čije se rešavanje izbegava već više od 10 godina.“

"Po obnavljanju ugovora, čime će se obezbediti formalni preduslovi, priključićemo se Radnoj grupi koja će se baviti svim neophodnim detaljima vezanim za radove rekonstrukcije i sanacije Paviljona“, saopštio je ULUS.

Od kako je 10. novembra ULUS pozvao Vladu Srbije, Ministarstvo kulture i Republičku direkciju za imovinu na potpisivanje ugovora na osnovu kojeg bi, uz poštovanje određenih uslova, počelo hitno rešavanje izrazito lošeg stanja tog važnog spomenika kulture, ULUS je dobio podršku Zadužbine Ilije M. Kolarca, Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Univerziteta umetnosti u Beogradu, UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment pri UU, Srpskog književnog društva i Međunarodne asocijacije umetnika i, pismom, profesorka emerita Univerziteta umetnosti dr Milena Dragićević Šešić.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu