Beograd

"Cvijeta Zuzorić"

Foto: Tanjug

12. 11. 2023. / 17.44

Umetnici traže od Vlade ugovor za rekonstrukciju „Cvijete“

Završen je projekat, obezbeđen je novac, ali ULUS ne može da obnovi ugovor o korišćenju „Cvijete Zuzorić“, zato što se Grad Beograd i država nisu dogovorili čiji je to prostor

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) pozvalo je Vladu Srbije, Ministarstvo kulture i Republičku direkciju za imovinu na potpisivanje ugovora na osnovu kojeg bi počelo hitno rešavanje rekonstrukcije Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić“, beogradskog izložbenog prostora.

ULUS se poziva na svoj status "kao jednog od najstarijih i najprestižnijih strukovnih udruženja u zemlji i regionu“, što ga čini "neizbežnim sagovornikom o budućnosti, rekonstrukciji i funkcijama ovog objekta”.

“Paviljon ‘Cvijeta Zuzorić’ prokišnjava, nema grejanje, a ULUS godinama ne uspeva da obnovi ugovor za ovaj prostor, iako je upravo ovo udruženje iniciralo njegovu izgradnju i stvaralo i delovalo u njemu skoro čitav vek, kroz decenije i smenjujuće režime, pa čak i države. Poruka koju danas nebriga države šalje o ovom prostoru je jasna – smatra se da nije u javnom interesu”,

Ovaj poziv je odjek akcije "Nisam u javnom interesu“ Nezavisne kulturne scene Srbije , koja je u petak počela u Beogradu, juče je nastavljena u Kruševcu, a održaće se i u drugim gradovima.

Paviljon “Cvijeta Zuzorić” u parku na Kalemegdanskoj tvrđavi prvi je galerijski prostor u Beogradu. Podignut je isključivo za potrebe organizacije umetničkih događaja. Tim galerijskim prostorom od 1945. godine rukovodi ULUS.

Ugovor o izradi projekta rekonstrukcije i sanacije "Cvijete Zuzorić“ potpisalo je Ministarstvo kulture i informisanja juna 2017. godine sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Tadašnji ministar kulture Vladan Vukosavljević objavio je da je za projekat obezbeđeno 2,5 miliona dinara, kao i da će 23. decembra 2018. godine, tačno u dan kada je pre 90. godina otvorena za javnost, prvi posetioci ući u  rekonstruisanu "Cvijetu“.

Gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture izradio je pomenuti projekat (autorke su Aleksandra Šević i Ksenija Ćirić), i početkom oktobra 2019. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je odobrenje za izvođenje radova. Radovi su procenjeni na 180 miliona dinara.

Prema navodima sa sajta ovog Udruženja, Skupština Grada Beograda predvidela je 2020. godine renoviranje Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” za koje su sredstva već izdvojena, a dodatna se očekuju od Evropske unije. Međutim, ta odluka gradskih vlasti je, usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusom i niza nerešenih pitanja u vezi sa realizacijom zahvata, i dalje upitna.

Nakon požara 2020. godine, koji je zahvatio potkrovlje Paviljona i onesposobio celu zgradu, priče o renoviranju su intenzivirane, ali se ništa nije desilo. Članovi ULUS-a  se sami bave zgradom: popravljaju krov, kreče, a novac nabavljaju akcijama koji sami organizuju. Najnovija je bila ovog aprila, kad su organizovali prodaju umetničkih dela iz depoa za sanaciju krova.

Velika reklo bi se presudna prepreka rekonstrukciji, je što još uvek nije rešeno čija je "Cvijeta" –  državna ili gradska. Nije teško shvatiti da od toga zavisi i kada će početi rekonstrukcija.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu