Vesti

Prijemni ispit: Filološki fakultet

Foto: Tanjug

5. 7. 2022. / 15.26

Upis na fakultetima: Liste izašle, čeka se prozivka

Od 255 kandidata za Novinarski smer na FPN, 95 njih ostalo je ispod crte. Na glumu je od 396 kandidata primljeno - 10. Od 945 maturanata, posle prijemnog na Mašinstvu 520 će studirati na budžetu. Tek nakon prozivki u sredu i četvrtak znaće se tačan broj i raspored budućih studenata

Neki fakulteti su objavili konačne rang liste, neki samo preliminarne, dok neki nisu još uvek ništa. Situacija je prilično šarolika, ali će se sve konačno znati kada prođe prozivka

Konačne i preliminarne rang liste za upis na osnovne studije počele su polako da izlaze na beogradskim fakultetima. Na nekim listama, mesta ima koliko hoćete, dok je na nekima veliki broj onih koji su ispod crte. Primetan je trend opadanja zainteresovanosti za neke fakultete.

Za novinarski smer na Fakultetu političkih nauka (FPN) prijavilo se 255 kandidata. Na budžet se upisalo 53, dok je njih 117 na samofinansiranju. Ostatak – njih 95 je ostao ispod crte. Na smeru Socijalni rad 31 student neće plaćati školarinu, dok je 69 rangirano kao samofinansirajući studenti.

Za studije Međunarodnih odnosa i Politikologije na FPN-u kandidati se rangiraju na zajedničkoj listi, jer je i prijemni potpuno isti – što im omogućava da se prijave za oba smera, pa naknadno odaberu jedan. Tu se prijavilo 414 kandidata.

Na Filološkom fakultetu, za smer Srpski jezik i književnost opredelilo se svega 45 učenika, od čega je 41 na budžetu, a 4 na samofinansiranju. To govori o tome koliko je još slobodnih mesta ostalo, a koliko je tražnja za ovim zanimanjem mala. Na smeru Srpska književnost i jezik sa komparatistikom situacija je još “crnja” – na konačnoj listi se nalazi svega 33 studenata.

Tako je recimo više mladih konkurisalo za smer slikarstvo na Likovnoj Akademiji, nego za Spski jezik i književnost – 45, dok ih je iznad crvene linije 28. Poslednji na listi koji je upao ima veliki broj bodova, čak 87.59.

Studijski program glumu na Fakultetu Dramskih umetnosti upisalo je desetoro, dok se za polaganje prijemnog ispita prijavilo čak 396 učenika. Na filmskoj i televizijskoj režiji upisalo se osmoro, a prijavilo 68.

Za smer Mašinstvo na istoimenom fakultetu prijemni je radilo 945 kandidata, od kojih je 520 upalo na budžet, a 100 na samofinansiranje. Na Elektrotehničkom fakultetu se za smer Elektrotehnike prijavio ogroman broj učenika – čak 1.116 njih, dok mesta za buduće brucoše ima samo 540. Svi koji su upali imali su manje više dobre proseke u srednjoj školi.

Preliminarna rang lista Šumarskog fakulteta ima 50 imena, dok je jedini uslov za budžet da se prebaci 51 bod, što su svi kandidati i uradili.

Na Geografskom fakultetu, smeru geografija na preliminarnoj listi se nalazi 71 budući student.

Fakultet Organizacionih nauka, na kome se više studenata bori za jedno mesto na nekom od tri smera osnovnih studija, rezultati i dalje nisu izašli.

Neki fakulteti, poput Ekonomskog fakulteta nemaju javne liste, već kandidati mogu sebe da pronađu na osnovu prezimena ili broja prijave.

Treba imati u vidu da konačne rang liste nisu realan pokazatelj broja kandidata koji će upisati određeni fakultet ili smer. Neki, zapravo većina njih su imali i plan B u rezervi, tako da su se verovatno prijavili na dva, tri mesta. Tek nakon prozivki koje će se održati u sredu i četvrtak znaće se tačan broj i raspored budućih studenata.

Naravno, postoji i dodatan – septembarski rok za upis, ali će on značajnije uticati samo na fakultetima gde je ostalo mnogo slobodnih mesta.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu