Vesti

Plagiranje je delo koje ne zastareba: Ivanka Popović

foto: lenka pavlović

25. 7. 2022. / 12.31

Urušena autonomija Univerziteta: Uvertira za relativizaciju plagijata

Odluka Ustavnog Suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta Univerziteta baš nakon što mu se Siniša Mali obratio, više liči na politički diktat i uvertiru za ponovnu relativizaciju plagijata, nego na bilo kakvo utvrđivanje ustavnosti. Na potezu je Upravni sud koji ga je već jednom branio od akademskog kvora

Bivša rektorka Beogradskog Univerziteta (BU) Ivanka Popović izjavila je da će Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupanju utvrđivanja neakademskog ponašanja, koristiti pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji, jer direktno urušava njihovu autonomiju i obesmišljava akademske vrednosti.

“Plagiranje je delo koje ne zastareva i neprimereno je uopšte govoriti o retroaktivnoj primeni propisa”, rekla je bivša rektorka u intervju dnevnom listu Danas.

Na sednici Senata Univeziteta u Beogradu 22. juna 2016. godine jednoglasno su usvojeni Kodeks profesionalne etike Beogradskog univerziteta, Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova i Pravilnik o radu etičkih komisija i Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta.

Popović smatra da je BU donošenjem ovih propisa utvrdio postupanje u oblasti svog delovanja koje do tada nije bilo dovoljno definisano, ali kako kaže posebno je zanimljivo što sve do obraćanja Ministra finansija Siniše Malog Ustavnom sudu “niko nije primetio sporne delove Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova”, u kome je Ustavni sud Srbije sada problematičnim proglasio i deo o javnoj osudi.

Ona predviđa da će se Upravni sud u rešavanju sporova pozvati na odluku Ustavnog suda sa povoljnim ishodom za "gospodina Malog".

Ivanka Popović je zaključila da je “neophodno osnaživati visokoškolske ustanove i graditi poverenje u njih”, ako su “obrazovanje i društvo zasnovano na znanju zaista prioritet” Srbije.

Agonija oko plagijata doktorata Siniše Malog traje već skoro deceniju. Prva odluka Etičke komisije FON-a, gde je doktorat i odbranjen, bila je da je Mali “samo malo prepisao”, što ne dovodi u pitanje originalnost njegovog rada. Nakon mnogo buke u javnosti, ali i “pobune” određenih profesora istog fakulteta nova Etička komisija je utvrdila “neakademsko ponašanje” uz javnu osudu.

Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog Univerziteta (BU) je jednoglasno odlučio da je doktorat plagiran, a Savet BU ubrzo i potvrdio odluku, da bi Upravni Sud u leto 2021. godine odlučio da je poništi zbog “greške u proceduri”.

Decembra 2021. godine Senat BU jednoglasno je doktorat Siniše Malog ponovo proglasio plagijatom.

Prema špekulacijama, Siniša Mali je jedan od najizglednijih kandidata za novog premijera Srbije.

F.M./ Fonet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu