Društvo

Foto: Tanjug

26. 7. 2023. / 18.28

Usvojeno je tridesetoro dece, a 263 još čeka nove roditelje

Usvojitelji iz inostranstva su manje probirljivi od domaćih kojima je, između ostalog, važna i nacionalna i religijska pripadnost. Ima postupaka usvajanja koji traju nekoliko meseci, a ima situacija kada je to mnogo duže

Uslove za usvajanje trenutno ispunjava 293 deteta, a od početka ove godine usvojeno ih je tridesetoro. Petoro od njih dato je na međunarodno usvajanje.

Stevan Popović je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju navodi, a prenosi Euronews,  da kod 747 parova i pojedinaca postoji  podobnost za usvajanje, što znači da ispunjavaju obavezne kriterijume: da su zdravi, da imaju redovne prihode, da mogu da prilagode porodičnu dinamiku novom članu, kao i da nisu osuđivani.

Dete može da bude usvojeno samo kad se utvrdi da je ostalo bez roditeljskog i porodičnog staranja,

Samo tokom prošle godine oko 200 mališana ostavljeno je u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine. To su uglavnom bebe rođene sa ozbiljnim i višestrukim smetnjama u razvoju, koje su tu stigle pravo iz porodilišta, zatim deca čiji biološki roditelji zbog zavisnosti od droge i alkohola nisu više u stanju da se o njima staraju.

U Srbiji ima oko 4.000 hraniteljskih porodica u kojima boravi oko 6.000 dece koja imaju do 26 godina

Domaći usvojitelji vode računa o više faktora pa  i o nacionalnom i religijskom poreklu, a često očekuju da dete koje će usvojiti liči što je moguće više na njih.

Iako većina dece bez roditeljskog staranja bude usvojena u Srbiji, deo njih nikada ne pronađe roditelje u svojoj državi. Stručnjaci kažu da su razlozi za to brojni – mnoga deca imaju smetnje u razvoju, zatim prepreka može da bude religijska, nacionalna pripadnost. Potencijalni roditelji iz inostranstva se već u svojim zemljama, dakle pre nego što prvi put vide dete, upoznaju sa njegovim osobinama i izjašnjavaju.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju pojašnjavaju da je proces međunarodnog usvojenja regulisan zakonom koji potvrđuje Konvenciju o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja, koju je ratifikovala i Srbija.

Ima postupaka usvajanja koji traju nekoliko meseci, a ima situacija kada je to mnogo duže.

S.Ć./Euronews

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu