Komentar

Vladanje dekretima: Viktor Orban

Foto: AP Photo/Petr David Josek

25. 5. 2022. / 11.14

Vanredno stanje u Mađarskoj: Dvaput viđeno

Vladanje dekretima u vanrednom stanju Viktoru Orbanu omogućuje da na svaki problem reaguje brzopotezno. A i šalje poruku narodu da je on neprikosnoveni vladar koji će odbraniti Mađarsku od svih svetskih pošasti

Proglašenje vanrednog stanja uvek zvuči bombastično i zato je najnoviji potez vladara iz Budimpešte Viktora Orbana dospeo na naslovne strane ako ne širom sveta, onda svakako Evrope.

Međutim, ovo je samo produžetak već važećeg vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije, pod drugim izgovorom: ratom u susednoj Ukrajini. Pre toga je 2016. Bilo vanredno stanje zbog izbegličke krize. Sve već viđeno. Pitanje je kakve namere premijer Orban ima sa ovim najnovijim potezom?

Samo proglašenje "stanja zbog opasnosti” se odigralo munjevito. Prvo je Parlament za jedan dan usvojio deseti amandman na ustav, koji dozvoljava uvođenje vanrednog stanja zbog ratne opasnosti u komšiluku. A potom je nakon 15 minuta premijer na društvenim mrežama objavio odgovarajući dekret.

Za razumevanje novonastale situacije treba sagledati strukturu vlasti u Mađarskoj nakon izbora 3. aprila: premijerova stranka Fides je lako prebacila dvotrećinsku većinu (135 poslanika od ukupno 199) i ima još i sigurnu podršku profašističke Naše domovine. Prema tome, može da radi šta joj padne na pamet. Pravni stručnjaci su izračunali da je za pripremu i  usvajanje nekog novog zakona u parlamentu, koji je tek dekor i tužna uspomena na nekadašnju demokratiju, potrebno oko 24 sata. Sa ovim novim dekretom o vanrednom stanju ovaj posao može da se obavi i za 5 minuta.

Ali zašto sad, kada rat traje već više od tri meseca? Jedino racionalno objašnjenje je: da ističe "mandat” prethodnog "kovidskog”, inače dva puta produžavanog vanrednog stanja.

Treba uzeti u obzir i unutrašnju i spoljašnju situaciju u kojoj se nalazi Viktor Orban. Na unutrašnjem planu Mašarskoj preti ekonomska kriza, pre svega inflacija od oko 10 posto. Cene benzina i nekih prehrambenih proizvoda obaraju rekorde (litar benzina košta oko 150 dinara), preti i nestašica goriva, propast manjih benzinskih pumpi. Država je prezadužena, a pre izbora Vlada je delila novac na poklon kome je stigla stigla: penzionerima, mladima, doktorima… Forinta rapidno gubi na vrednosti. Z takvoj situaciji Orban sebi ostavlja odrešene ruke da može da deluje brzopotezno.

Traje i izolocija Mađarske na međunarodnom planu – kao jedini prijatelj Orbanu je ostao Aleksandar Vučić i naravno, u pozadini, Vladimir Putin. U Evropskoj uniji šesti paket sankcija protiv Rusije je pod znakom pitanja, upravo zbog Viktora Orbana koji zahteva sve veće nadoknade zbog eventualnog "gubitka” ruske nafte i gasa; napisao pismo predsedniku Saveta Evrope da nema svrhe da se uopšte razmatra naftni embargo protiv Rusije na sledećem samitu Unije. Tako se mađarski premijer suprotstavlja svim ostalim članicama EU.

Vladanje dekretima i u toj situaciji pruža veću šansu Viktoru Orbanu da se u poslednjem trenutku izvuče iz škripca.

A možda je najvažnija komponenta za razumevanje Orbanovog "vanrednog stanja” komunikacijsko žongliranje: vidi narod i čuje (na državnim medijima, a i šire) da nam preti opasnost ne od Putina, nego od Brisela, nezahvalnog Zelenskog, Vašingtona. Mora Viktor ponovo da nas odbrani. A već je bio toliko uspešan u borbi protiv migranata, pandemije (skor 45.000 mrtvih), što ne bi bio ovog puta i protiv celog sveta.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu