Kultura

Foto: Promo

13. 6. 2023. / 19.06

Večeras je sto godina Filharmonije: Rođendanski koncert je tajna

Besplatne ulaznice za rođendan podeljene su za manje od jednog sata još početkom meseca. Najavljeno je da će pred koncert biti omogućen i prostor za stajanje. Početak gradnje nove dvorane najavljen za iduću godinu

Večerašnjim koncertom, Beogradska filharmonija proslavlja stoti rođendan i počinje slavljeničku godinu tokom koje će posebnim programom obeležiti veliki jubilej.

Jedini što se zna o večerašnjem koncertu je da će dirigovati Uroš Lajoivic, gost iz Slovenije, koje je sa Beogradskom filharmonijom nastupao 110 puta.

Sve ostalo znaće se kad se zatvore vrata Velike dvorane Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Ovaj koncert BGF poklanja svojoj publici, a besplatne karte početkom juna podeljene su za manje od sat vremena.

Jelena Milašinović, glavna menadžerka Filharmonije za odnose sa javnošću, danas je najavila da će sat pre početka koncerta biti puštene i karte za stajanje, ali pretpostavlja da, sudeći po interesovanju, ni to neće biti dovoljno za sve koji bi da svedoče ovom slavljeničkom koncertu.

To je još jedna opomena da je Beogradu i njegovoj Filharmoniji neophodna koncertna dvorana.

Ministarka kulture Maja Gojković čestitala je danas v. d. direktoru Beogradske filharmonije Darku Кrstiću 100 godina postojanja te institucije, i poručila da veruje da će "jedna od najznačajnijih državnih investicija u oblasti kulture – izgradnja nove koncertne dvorane, otvoriti još jedno zlatno poglavlje u istoriji Beogradske filharmonije".

U Beogradskoj filharmoniji očekuju de će gradnja početi 2024. godine, kako im je nedavno rečeno.

Centralni događaj obeležavanja velikog jubileja, Gala koncert na Kolarcu 20. juna, biće uz velikog maestra Zubina Mehtu. Nakon toga, proslava će se širiti i u regionu na turneji koju on sa Beogradskom filharmonijom nastavlja u Tirani i Skoplju u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Biće to 11. Mehtin nastup sa Beogradskom filharmonijom.

Kruna rođendanskog slavlja biće besplatni koncert na otvorenom uz čuvenu Dizni fantaziju uživo, zajedno sa maestrom Gabrijelom Felcom, 2. jula na Ušću.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu