Foto galerija protest u Beogradu

Građani su u nikad većem broju izašli na ulice

Foto: AP/Darko Vojinovic

19. 5. 2023. / 23.04

“Srbija protiv nasilja”: Besana noć za vlast

Na trećem protestu protiv nasilja građani Srbije okupili su se u najvećem broju do sada. Nakon ponovljenih zahteva blokirana je Gazela i Brankov most, a građani su razapeli i šatore na autoputu koji je bio blokiran do ranih jutarnjih časova. Protest je trajao više od osam sati, opoziciija najavljuje nastavak sledeće nedelje. Protest u Beogradu juče je privukao pažnju svetkih medija u udarnim vestima

Nakon dva masovna ubistva u centru Beograda i kod Mladenovca građani Beograda su se 19. maja okupili na trećem, do sada najmasovnijem, protestu “Srbija protv nasilja”. Desetine hiljada ljudi je nakon ponavljanja zahteva ispred Skupštine, blokiralo Gazelu i Brankov most. Nepregledna kolona građana bila je duža od 2,5 kilometra. U kasnim večernjim satima, građani su razapeli šatore na autoputu E-75 i razišli se jutros oko 3 sata.

Manje nasilja, više odgovornosti

Među zahtevima učesnika protesta i opozicionih stranaka su smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje.

Pročitajte još Sinoć u Beogradu: Za svu našu decu

Traže se i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Novi protest, ali ne u petak

Organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" najavili su i novi protest za sledeću nedelju, ali najverovatnije ne ponovo u petak, jer je za taj 26. maj skup u Beogradu najavila vladajuća Srpska napredna stranka.

Protesti "Srbija protiv nasilja“, održani su i u ponedeljak, 8. maja, i u petak, 12. maja.

Reakcije vlasti na proteste 

Nakon što je opozicija prvi put pozvala građane na proteste protiv nasilja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je to politizovanje tragedije.

Uoči protesta, u Skupštini je održana rasprava o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, a biće nastavljena u utorak, 23. maja.

Ministar građenivarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je povodom jučerašnjeg protesta objavio na Tviteru "da svako ko blokira saobraćajnice nanosi štetu Srbiji".

Pročitajte još Stvaranje istorije: Okupljanje kakvo Beograd nije video

"Kroz naše naplatne rampe godišnje prođe 66 miliona vozila, oko 185.000 dnevno, što donese kroz naplatu putarine zemlji oko 36 milijardi dinara godišnje, a od tog novca se rekonstruišu postojeći i grade novi putevi“, naveo je on.

Režimski mediji preneli su da je na protestima bilo oko 10.000 ljudi. 

Protesti protekli mirno uz nekoliko incidenata

Sinoćnji protesti bili su mirni. Među prisutnima je bilo najviše mladih ljudi. Mnogi su u šetnju poveli malu decu i bebe u kolicima.

Zabeleženo je dva odvojena incidenta. U jednom od njih napadnut je Savo Manojlović, a kako kaže, rečeno mu je da su napadači iz Narodne patrole.

Jedna devojka je takođe ispričala za Danas je da ju je jedan momak, koji se izdvojio iz grupe muškaraca u crnom, napao jer je snimala kada su oduzeli zastavu "Stop femicidu" jednoj ženi.

Svetski mediji prenose da se lice Beograda menja  

​​CNN je oko pola sata pred zvaničan početak trećeg protesta "Srbija protiv nasilja" pustio "hitnu vest", u kojoj analizira dešavanja u Srbiji proteklih nedelja. U tekstu “Problem političke kulture” CNN je opisao reakciju građana i države na dve masovne pucnjave u Beogradu i ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom zahteva za ublažavanjem političke kulture “nesiguran”.

Protest u Beogradu sinoć je zadobio pažnju i ruskog Interfaksa. Ovaj ruski portal kaže da su protest organizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka "Zajedno”, Stranka slobode i istine i Pokret slobodnih građana.

Interfaks je preneo konkretne zahteve demonstranata i podsetio da građani traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije (Srpske obaveštajne službe) Aleksandra Vulina i prihvatanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

"Opozicione stranke i aktivisti za ljudska prava godinama optužuju Vučića i njegovu vladajuću Srpsku naprednu stranku za autokratiju, gušenje medija, nasilje nad političkim protivnicima, korupciju i veze sa organizovanim kriminalom. Nedavne tragedije samo su proširile spisak potraživanja. Sam Vučić, prema posmatračima, pokušava da masovna pogubljenja pretvori u razgovor o sebi i pretnji državi. Predstavnike opozicije naziva ‘lešinarima i hijenama’, optužujući ih za pokušaje nezakonitog preuzimanja vlasti“, piše Dojče vele.

Pogledajte fotografije sa protesta:

Foto: FoNet
Foto: FoNet
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Foto: AP
Foto: Tanjug
S.Ć./Z.S/Danas/N1
Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu