Svet

Smanjena kupovna moć Britanaca: London, Oksford strit

Foto: AP

24. 8. 2022. / 1.13

Velika Britanija: Najveća inflacija u skoro pola veka

Britanski ekonomisti očekuju da će inflacija početkom naredne godine dostići 18 procenata i da će prosečno britansko domaćinstvo u oktobru dobijati račune za energiju u iznosu od 3.554 funti godišnje. Vlada je, za sada, odlučila da će u oktobru svako britansko domaćinstvo dobiti popust od 400 funti na račune za gorivo

Zbog velikog rasta cena energenata početkom naredne godine bi inflacija u Velikoj Britaniji mogla da dostigne 18 procenata, predvideli su u novoj analizi ekonomski analitičari.

Prema zvaničnim podacima, inflacija je u julu iznosila 10,1 odsto, što je pet puta više od cilja koji je postavila Banka Engleske, prenosi BBC.

Banka Engleske predviđa da će inflacija u narednim mesecima dostići 13 procenata, dok po Investicionoj Siti banci inflacija "ulazi u stratosferu" i mogla bi da se uveća na 18 odsto, a po istraživačkom centru tink-tanke "Resolušn faundejšn" i od 18,3 procenta.

To bi bila najveća stopa inflacije u Velikoj Britaniji od 1976. godine, a dolazi uoči objave o maksimalnom iznosu koji dobavljači mogu da naplaćuju domaćinstvima za gas i struju od oktobra. Konsultantska kuća "Kornvol insajt" navodi da će prosečno britansko domaćinstvo u oktobru dobijati račune za energiju u iznosu od 3.554 funte godišnje, ali očekuje da će energetski regulator Ofgem objaviti gornju granicu cene u januaru od 4.650 funti. Iz Siti banke, međutim, navode da će, ako izostane nova pomoć vlade, računi za energiju od aprila naredne godine iznositi čak 5.816 funti na godišnjem nivou.

Vlada je za sada odlučila da će u oktobru svako britansko domaćinstvo dobiti popust od 400 funti na račune za gorivo, a oko osam miliona domaćinstava sa najnižim primanjima dobiće dodatnih 650 funti.

Viša analitičarka ličnih finansija Sara Kols rekla je da problem nije samo cena energenata i ukazala da je u ovoj godini poskupelo deset prehrambenih proizvoda za više od 18,6 odsto, uključujući hleb, mleko, testeninu i puter.

"Ovolika inflacija gurnuće milione ljudi u strašnu nevolju. Pošto se ova užasna povećanja cena odnose na osnovne stvari koje su ljudima potrebne da prežive – poput hrane i grejanja – to će najteže pogoditi one sa nižim primanjima koji više nemaju čega da se odreknu", kazala je Kols.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu