Kriminal

Kumovi i biznismeni: Zvonko Veselinović i Milan Radoičić

Foto: Aleksa Stanković

9. 12. 2022. / 12.49

Velika Britanija: Sankcije Radoičiću, Veselinoviću i Tešiću

Zbog kriminalnih aktivnosti Velika Britanija je uvela sankcije potpredsedniku Srpske liste i biznismenu Milanu Radoičiću, vlasniku građevinskih firmi Zvonku Veselinoviću i trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću

Prošle godine su braća Žarko i Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i još nekoliko Srba sa severa Kosova u Vašingtonu bili označeni kao pripadnici koruptivnih mreža povezanih sa međunarodnim organizovanim kriminalom i stavljeni pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Pod režim sankcija su stavljene i firme u vlasništvu braće Veselinović, što nije bila prepreka da u Srbiji nesmetano nastave sa radom.

"Kumovi sa severa Kosova“ sada su opet dospeli u žižu javnosti zbog sumnje da su na nezakonit način, tj. mitom, korupcijom i zloupotrebom uticaja, pribavili svojim građevniskim firmama veliku materijalnu dobit.

Televizija N1 prenosi da je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije ministar Džejms Kleverli najavio novi talas sankcija koje su usmerene na "korumpirane aktere i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava, kao i na počinioce seksualnog nasilja u sukobu“. Sankcije se sprovode u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, a povod za novi talas sankcija je obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i Dana ljudskih prava.

Što se Srbije tiče britanske sankcije su usmerene protiv privrednika koji se bavi građevinskom delatnošću i potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. On je navodno preko političkih veza i zloupotrebom uticaja  svojim građevinskim kompanijama obezbeđivao unosne ugovore sa državom.

Nisu navedeni političari koji su mu to omogućili.

U julu ove godine je Radoičić neobrijan i u sivomaslinastoj majici na društvenim mrežama obznanio da se vratio na Kosovo. "Tu sam, a vi znate šta to znači“, rekao je potpredsednik Srpske i liste na snimku ispod krsta na brdu Kamilja.

Na nedavnom protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici Radoičić je u odsustvu dobio veliki aplauz od prisutnih kao proverni rodoljub koji se bori za opstanak srpskog življa na vekovnim ognjištima.

Gde je Radoičić tu je i Zvonko Veselinović, "biznismen građevinske industrije sa Kosova“ koji, navodi britansko Ministarstvo spoljnih poslova, koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Treće sankcionisano lice iz Srbije je trgovac oružjem Slobodan Tešić koji je, kako se navodi, optužen za podmićivanje glavnog državnog tužioca jedne druge zemlje.

Na sajtu britanskog MIP-a se navodi da paket sankcija podrazumeva pojedince uključene u "širok spektar kriminalnih aktivnosti – uključujući mučenje zatvorenika, mobilizaciju trupa za silovanje civila i sistematska zverstva“. Ove sankcije, kaže se, pokazuju posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da brani slobodna društva i ljudska prava svih i svuda.

M.N./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu