Smrt kraljice Elizabete II

Omiljena krealjica: Elizabeta II

Foto: AP

8. 9. 2022. / 20.38

Velika Britanija: Novi kralj biće Čarls III

Plan koji predviđa šta se radi u slučaju kraljičine smrti naziva se "Operacija londonski most" i obuhvata prvih deset dana nakon što je preminula. Princ Čarls, njen sin, biće proglašen sutra za novog suverena. Premijerka Liz Tras ga je danas oslovila kao Čalrs III

Umrla je kraljica Elizabeta II, javila je Bakingemska palata danas oko 19,30 po ovdašnjem vremenu.

Umrla je danas posle podne, mirno, u svom zamku Balmoral u Škotskoj, javila je porodica.

Čarls, princ od Velsa, bio je uz nju od jutros, kao i njegova supruga Kamila i princeza Ana. Tokom dana su u Škotsku došli i ostali članovi najuže kraljevske  porodice.

Elizabeta II bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Vladala je 70 godina i 127 dana.

Elizabeta II postala je kraljica sa 25 godina, nakon što je njen otac kralj Džordž VI, umro 6. februara 1952. godine.

Povodom sedam decenija njene vlasti Bakingemska palata organizovala je 16.000 uličnih zabava širom Engleske kojima je prisustvovalo više miliona ljudi.

U svojoj jubilarnoj poruci kraljica je napisala: "I dalje sam inspirisana dobrom voljom koja mi je iskazana i nadam se da će naredni dani pružiti priliku da razmislimo o svemu što je postignuto tokom poslednjih 70 godina, dok sa poverenjem i entuzijazmom gledamo u budućnost".

Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu postala je  britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Bila je drugi monarh na svetu sa najdužim stažom, sa samo francuskim Lujem XIV ispred nje. Iza nje su  Franca Josifa I, koji je vladao Austrijom i Austro Ugarskom skoro 68 godina i tajlanskog kralja Rame X koji je od 1946. do 2016. vladao ukupno 70 godina i 126 dana.

Da  zdravlje Kraljice Elizabete nije stabilno, naslutilo se u utorak, kad je novu premijerku Britanije Liz Tras kraljica Elizabeta primila u zamku u Škotskoj a ne u Bakingemskoj palati kao što je običaj. Tad je rečeno da se kraljica Elizabeta otežano kreće.

Juče je javljeno da je Elizabeta II odložila sastanak sa svojim savetnicima iz Državnog saveta Velike Britanije, nakon što su joj lekari savetovali da se odmori.

Presto će, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete, preuzeti princ Čarls, koji je u britansku istoriju ušao kao prestolonaslednik koji je najduže čekao na krunu.

U Britaniji su zastave spuštene na pola koplja, i biće proglašena desetodnevna žalost. Plan koji predviđa šta treba da se desi u slučaju kraljičine smrti naziva se "Operacija londonski most" i obuhvata prvih deset dana nakon njene smrti.

Prema tom planu, dan nakon kraljičine smrti, u 10 sati ujutru zaseda Nasledno veće koje uključuje visoke vladine zvaničnike koje će proglasiti kraljičinog sina Čarlsa kao novog suverena, odnosno njenog naslednika. Tome će prisustvovati svi visoki državni službenici uključujući i premijerku, a u 15.30 će premijerka i njen kabinet napraviti prijem za novog kralja.

Premijerka mu se danas obratila kao Čarsu III.

S.Ć./EuroNews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu